Het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo (gemeente Bronckhorst) is wel degelijk een Duitse oefenbom rijker, maar die is zaterdag niet door onbekenden voor de deur van het museum achtergelaten. 'Ik heb het iets mooier gemaakt dan het is', erkent directeur Jean Kreunen.
Volgens Kreunen wilde de man die de bom vrijdag aan het museum schonk anoniem blijven. 'Ik heb er toen een draai aan gegeven. Ik heb het wat geromantiseerd.'
Kreunen zei zaterdagmorgen tegen Omroep Gelderland dat een buurman die zijn hond uitliet het ding voor de deur had zien liggen. De buurman had zich, geschrokken, bij de directeur gemeld. 'Ik zag dat het een oefenbom van de Duitsers was. Ik herkende het meteen. Er is niks loos', aldus Kreunen toen.
Maar de oefenbom is echt, zegt Kreunen en die is echt door een man geschonken. Volgens hem gebeurt het wel vaker dat mensen iets anoniem aanbieden aan het museum. 'Het zijn mensen die niet geassocieerd willen worden met de oorlog.'
De bom is van beton en weegt zo'n 250 kilo. De bom werd gebruikt om piloten te trainen met het afwerpen van bommen. Het oefenmateriaal was voorzien van glazen ampullen gevuld met een chemische stof. Als de bom de grond raakte, braken de ampullen en kwam er gekleurde rook vrij waaraan men kon zien of het beoogde doel was geraakt. 'Dat deden ze onder meer bij Deelen bij Arnhem', weet Kreunen.
Kreunen gaat het onschadelijke oorlogstuig de komende tijd restaureren. 'Er zitten wat beschadigingen op. Niet verwonderlijk natuurlijk. Het ding werd immers van grote hoogte gedropt', weet de directeur. Na de restauratie is de oefenbom in volle glorie te zien in het museum, dat al 15 jaar bestaat.
Foto