Voor geld is alles te koop? Mooi niet, dacht een boer in West Sussex, Groot-BrittanniŽ. Hij zei nee tegen een bod van bijna 380 miljoen euro voor zijn boerderij en grond, ook al is dit alles 100 keer minder waard. Hij wil niet dat op zijn land een nieuw stadje komt.

Ontwikkelaars willen een nieuw stadje bouwen op de lap grond van boer Robert Worsley (48 ). Zijn land van 222 hectare is een zevende deel van de totale nieuwe stad, waar in totaal zo'n 10.000 woningen moeten komen. De projectontwikkelaars boden hem daarom een bijna onvoorstelbaar bedrag voor zijn grond.

Ruim twee jaar geleden kwamen voor het eerst mensen van de projectontwikkelaar met hem praten. Maar Worsley zegt dat hij de gemeenschap een slechte dienst zou bewijzen als hij het geld zou aannemen. Hij wees het geld af en zocht contact met de media.

Ook andere landeigenaren kregen hoge bedragen geboden voor hun grond. Door de biedingen af te wijzen willen ze de landelijke omgeving van Sussex bewaren. Tegen de Sunday Times zegt Worsley, vader van twee dochters, dat hij niet wil dat er een stad komt. "De gedachte alleen al dat we Sussex kunnen verkopen alsof het een goudmijn is! We kunnen het nooit meer terugkrijgen", aldus de boer.