Zuid-Koreaanse jongeren onder de 18 die een nieuwe smartphone kopen, zijn verplicht om daarop een speciale volg-app te installeren. Met deze app kunnen ouders of verzorgers op hun eigen smartphone zien welke apps of websites hun kind bezoekt en met wie ze berichtjes uitwisselen.

De app 'Smart Sheriff' werd ontwikkeld in opdracht van de regering. Met de app wordt ook de toegang tot bepaalde sites geblokkeerd. Zo wil de overheid voorkomen dat jonge smartphonegebruikers toegang krijgen tot sites of apps met mogelijk aanstootgevende inhoud, zoals geweld of porno.

De Zuid-Koreaanse overheid is een grote campagne begonnen om telefoongebruikers te wijzen op de verplichte app. Het is niet duidelijk hoe de Zuid-Koreaanse regering gaat controleren of nieuwe smartphonegebruikers de app ook echt gebruiken.

Smart Sheriff is alleen beschikbaar voor Android, maar er zijn nog een aantal vergelijkbare particuliere apps die ook zijn goedgekeurd door de Zuid-Koreaanse regering.

In Zuid-Korea is veel kritiek op de verplichting van zulke volg-apps. Cyberexperts en belangengroepen vinden dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de jongeren. Een aantal van deze apps kunnen namelijk veel meer dan alleen maar monitoren welke websites er worden bezocht of welke spelletjes worden gespeeld.

Sommige versturen een signaal naar de smartphone van de ouders wanneer het kind bepaalde woorden gebruikt in verstuurde of ontvangen berichten. Het gaat om woorden of termen zoals 'seks', 'bier', 'geweld', 'zwanger' en 'weglopen van huis'.

Het smartphonegebruik onder Zuid-Koreaanse jongeren neemt snel toe en veel ouders zijn bezorgd over het internetgedrag van hun kinderen. Ruim driekwart van alle basisschoolleerlingen heeft een smartphone. Vier jaar geleden was dat nog maar 20 procent.

Zuid-Korea is het eerste land dat jongeren verplicht zo'n volg-app te installeren. In Japan is het gebruik van een vergelijkbare app sinds 2009 ook verplicht, maar de volgfunctie is voor ouders eenvoudig uit te schakelen.