Onze moeder die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd. Dat klinkt onwennig en dat zou niet moeten, vindt een groep prominente kerkleidsters uit de Anglicaanse kerk. Zij willen dat God zo nu en dan ook als vrouwelijke entiteit wordt aangeroepen.
Dat God altijd maar 'vader' en 'meester' heet, vinden deze kerkleidsters seksisme waarmee de kerk zou moet ophouden: het bevoordeelt mannen te zeer, zij zouden zo meer op God kunnen lijken dan vrouwen.
"Als we het idee serieus nemen dat zowel man als vrouw geschapen is naar Gods beeld, moeten we zowel mannelijke als vrouwelijke taal gebruiken", zei Emma Percy, pastor van het Trinity College in Oxford, tijdens een conferentie voor vrouwelijke kerkleiders in Londen dit weekend. Percy is een lid van Watch, een organisatie die de rechten van de vrouw in de Anglicaanse kerk verdedigt.
Dit is 'onbijbels' en 'onnozel'
De voorzitter van Watch, Hilary Cotton, zei tegen de Sunday Times dat het idee van God als mannelijk wezen uit de Romeinse tijd stamt, toen heren, koningen en vaders nog de leiding over ongeveer alles hadden. "Als we nu doorgaan met het aanbidden van een mannelijke God, dan doen we God tekort", zei ze. "Want God is zoveel meer dan wij ooit kunnen begrijpen."
De conservatieve politica Ann Widdecombe, die de Engelse staatskerk verliet nadat vrouwen toegestaan werd het priesterambt te bekleden, is boos over het initiatief: "God is zeker geen zij, want een zij kan geen vader zijn. Dit is onnozel, onbijbels en belachelijk. Ik denk dat dit het werk is van een paar gekken."
De Anglicaanse kerk zal niet zomaar haar liturgie wijzigen. Een woordvoerder van de staatskerk zei in een reactie: "Elke verandering in de liturgie vereist toestemming, revisie en definitieve goedkeuring door de nationale kerkvergadering. Daarvóór is er nog goedkeuring nodig van de liturgische commissie van de kerk."
Vrouwelijke revolutie
Dat er zo'n roep om de vrouwelijke God klinkt in de Engelse staatskerk, kan te maken hebben met dat vrouwen er steeds meer terrein veroveren. In januari werd Libby Lane als eerste vrouwelijke bisschop aangesteld.
Daarmee werd ze - hoewel omstreden - het hoofd van haar man, die als pastor werkt in het district waar zij sinds dit jaar met de scepter zwaait. Na Lane kregen nog twee vrouwen een bisschoppelijke zetel toegewezen. In de jaren negentig stond de kerk vrouwen al toe om pastor te zijn.
Vandaag werden overigens voor de Anglicaanse kerk schokkende cijfers bekend gemaakt. Ten opzichte van 2012 noemen bijna twee miljoen minder Britten zichzelf Anglicaans. Volgens de voormalige aartsbisschop van Canterbury is de kerk slechts 'een generatie van uitsterving' verwijderd en zijn er per direct 'actie' en 'hervormingen' nodig.