De ruimtelander Philae van het Europese ruimtevaartuig Rosetta, die vorig jaar succesvol landde op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, bevindt zich mogelijk op een hemellichaam vol buitenaards leven.
Twee astrobiologen hebben tijdens een bijeenkomst van de Royal Astronomical Society in Wales gezegd dat het zwarte oppervlak en de andere eigenschappen van de komeet bijna alleen maar kunnen worden verklaard door de aanwezigheid van levende organismen onder de ijzige bodem.

Rosetta zou vreemde clusters van organisch materiaal hebben opgepikt die verdacht veel lijken op virale deeltjes. Het ruimtetuig is echter niet uitgerust met het benodigde gereedschap voor verder onderzoek naar bewijs van buitenaards leven. Dat komt omdat een dergelijk voorstel jaren geleden door de missieleiding werd weggelachen.

“Ik wilde een goedkoop experiment voor onderzoek naar leven doen, maar dat werd toen als een zeer bizar voorstel beschouwd,” zei astrobioloog Chandra Wickramasinghe, die betrokken was bij de planning van de missie. Hij wil dat bij volgende missies naar de komeet instrumenten worden meegestuurd die zoeken naar leven.

Ook zijn collega Max Wallis van de Universiteit van Cardiff denkt dat de komeet en soortgelijke hemellichamen mogelijk microben herbergen die lijken op de bacteriën die in onherbergzame gebieden op aarde leven.
Wickramasinghe, directeur van het Buckingham Centre for Astrobiology, vindt dat het tijd is voor een compleet nieuwe denkwijze over de mogelijkheid van buitenaards leven. “500 jaar geleden was het nog een strijd om de mens ervan te overtuigen dat de aarde niet het centrum van het heelal is,” zei hij. “Na die revolutie bleef ons denken over leven en biologie gericht op de aarde. Het zit inmiddels zo diepgeworteld in onze wetenschappelijke cultuur dat er heel wat bewijs nodig zal zijn om hier verandering in te brengen.”
Filmpje