Een man uit Thailand hangt een gevangenisstraf van 32 jaar boven het hoofd, omdat hij een bewerkte foto van de Thaise koning op Facebook had geliket. Daarnaast heeft hij een park, waarmee voormalige koningen worden geŽerd, bekritiseerd.

De 27-jarige Thanakorn Siripaiboon is opruiing, majesteitsschennis en computer-criminaliteit ten laste gelegd. Een medewerker van het openbaar ministerie heeft tegen de krant Bangkok Post gezegd dat de man inmiddels heeft bekend.

In Thailand staat op het beledigen en bekritiseren van leden van het Koningshuis een celstraf van 15 jaar.

Behalve voor de 'like' wordt Siripaiboon ook vervolgd voor het delen van een kritische infographic over het pas geopende Rajabhakti Park, dat 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bangkok ligt. In het park worden voormalige koningen van Thailand geŽerd.

Het park is omstreden omdat de bouw veel duurder was dan begroot en vanwege een smeergeldaffaire. Een vrouw die de infographic over het park ook had gedeeld op sociale media, heeft zichzelf vorige maand aangegeven bij de politie.

Het is niet voor het eerst dat er iemand wordt vervolgd vanwege kritiek op het park. Vorige maand nog zijn twee belangrijke leden van de oppositie en tientallen studenten gearresteerd, omdat ze in het park aandacht wilde vestigen op de omkooppraktijken tijdens de bouw van het park.