De kans is groot dat Ruben de Sain komend jaar kan blijven lopen dankzij een robotpak. Omroep Gelderland schrijft dat de dwarslaesiepatiënt het pak na een proefperiode moest inleveren, maar door een succesvolle crowdfundingsactie kan hij waarschijnlijk een eigen pak kopen.

De Sain kreeg als eerste rolstoelpatiënt met een dwarslaesie in Nederland een robotpak waarmee hij in staat is weer te lopen. Dit zogeheten exoskelet is een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen en met behulp van elektronica reageert op impulsen van de rompspieren.
Ruben heeft zijn robotpak maandag teruggebracht.

De 32-jarige Nijmegenaar wist dat hij het pak tien weken mocht lenen van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Aangezien hij ook hierna rechtop wilde kunnen lopen startte hij een crowdfundingsactie. "Ik heb geprobeerd of het bedrijf van het zogeheten exoskelet mij het pak voor kerst wilde geven, maar daar dachten ze niet aan", vertelde De Sain bij Radio Gelderland.

Een exoskelet kost tussen de 80.000 en 100.000 euro. Meer dan 4000 mensen doneerden inmiddels in totaal 74.000 euro. 'Ik vind het overweldigend. Ik voel mij geliefd en ik vind het prachtig wat er nu gebeurt. Het moet nu wel heel gek lopen wil het niet meer gaan lukken." Er is nog 11.000 euro nodig.