Drie jongens van een jaar of 16 wilden na een overval met de bus van Farid en Ali vluchten. Maar daar staken de Amsterdamse buschauffeurs een stokje voor: ze lokten de jongens rechtstreeks naar het politiebureau.

De mannen raakten tijdens hun pauze bij het busstation aan de Elandsgracht met de jongens in gesprek, zeggen ze tegen de Amsterdamse zender AT5. Al gelijk hadden ze er een vreemd gevoel over. "Drie jongens die buiten op een bank zitten, moeten die geen huiswerk maken? Of playstationen ofzo?"

Toen de chauffeurs daarna in de bus stapten, zagen ze de jongens met een groot mes en hamer naar een tankstation lopen. Na de overval renden de jongens naar de bus, om daarmee te vluchten. Maar de deuren waren al gesloten en de bus begon al te rijden.

"Ik keek over mijn linkerschouder en gaf de jongens een hint: kom naar de volgende halte toe", vertelt Ali tegen AT5. Tot hun verbazing was dat ook precies wat de overvallers deden. Farid belde de centrale, die de politie inschakelde. En het kostte agenten weinig tijd om naar de bushalte te komen: de volgende stop van de bus was recht tegenover een politiebureau. Daar aangekomen werden de jongens dan ook meteen in de kraag gevat.

Pas later realiseerden de chauffeurs zich dat ze iets goeds hebben gedaan. Toch blijven ze bescheiden. "Ik denk dat iedereen dat gedaan zou hebben", zegt Farid.