Vijf ex-verpleegkundigen van een ziekenhuis in de Duitse stad Aken zijn veroordeeld omdat ze selfies maakten met weerloze patiŽnten. Drie van hen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf, twee anderen moeten een boete betalen.

Het voormalig ziekenhuispersoneel maakte beelden van mensen onder narcose, dementerende ouderen en andere patiŽnten die zich niet konden verweren. Ze verspreidden de foto's en video's in een WhatsApp-groep met 25 andere medewerkers.

Op de foto's staan onder meer naakte patiŽnten. Een van de verpleegkundigen fotografeerde een dementerende hartpatiŽnt nadat zij een hart en een een naam op zijn lichaam had geschreven. Bij een ander slachtoffer werd een draculagebit op zijn gezicht getekend.

"We dachten niet na", zegt een van de ex-verpleegkundigen in de rechtszaal. "Het was niet de bedoeling om die mensen belachelijk te maken", vertelt een ander.

De daders zijn tussen de 25 en 32 jaar oud. Zij maakten de beelden in 2013 en 2014. Het vijftal werd ontslagen nadat de directie van het ziekenhuis een anonieme tip over de foto's had gekregen.

De voorwaardelijke gevangenisstraffen variŽren van vijf tot acht maanden.