Wie met de ogen van de Rotterdamse productontwikkelaars Ermi van Oers en René de Landmeter naar de Nieuwe Maas - of een morsige singel om de hoek - kijkt, ziet een elektriciteitscentrale. Het tweetal heeft een lamp gemaakt die zijn energie uit vies water haalt.

De elektriciteit van de drijvende Living Light wordt opgewekt door bacteriën die gewoon leven in het water. Die beestjes eten dobberend organisch afval en bij dat schransfestijn komt energie vrij. De techniek in het bolletje vangt die energie en geleidt die als in een batterij via een circuit. Dat levert spanning op en zie daar, licht. Zonder dat het milieu eronder zucht, sterker nog: het water kan tegelijkertijd worden gezuiverd.

Van Oers en De Landmeter (beiden 24) lieten zich - nota bene voor een studieopdracht - inspireren door de Nieuwe Maas in hun studiestad Rotterdam. ,,Onze uitvinding laat zien dat het vervuilde rivierwater iets moois en nuttigs kan opleveren," zegt Van Oers. De Landmeter noemt het 'eigenlijk logisch". ,,In de natuur is het afval van het ene proces altijd de voedingsstof voor het ander. Die kunst afkijken van de natuur levert schoon water en schone energie op."

De studenten zijn niet de eersten die erin slagen energie te halen uit vervuild water. Waterzuiveringsinstallaties wekken elektriciteit op door biogas op te slaan dat ontstaat in gistend slib - de prut die volgevreten bacteriën vormen op de bodem. Omdat dit niet volledig duurzaam is, kozen de jonge uitvinders voor het 'batterijprincipe', een techniek die grotendeels is uitgevonden door onderzoekers van de Universiteit Wageningen en Wetsus in Leeuwarden.

Terwijl die ingenieurs broeden op nieuwe ontdekkingen, maakten Van Oers en De Landmeter voor het eerst een écht, werkend product dat is gebaseerd op dit onderzoek. David Strik, docent hernieuwbare energie aan de Universiteit Wageningen, is enthousiast. ,,De Living Light bewijst dat op kleine schaal lokaal licht kan worden gemaakt. Zo'n leuke lamp maakt mensen bewust van de noodzaak van duurzame elektriciteit."

Nu het lampje gloeit, droomt het tweetal van een andere toepassing. ,,De gemeente Rotterdam gaat drijvende woningen bouwen in braakliggende havens. Die kunnen misschien worden aangesloten met dezelfde techniek. Wie dan in zo'n huis de tv aanzet, reinigt meteen het badwater en een golfje havenwater."
Foto