Je kunt sterven aan een gebroken hart. Letterlijk. Maar nu blijkt dat ook een flinke dosis geluk dodelijk kan zijn.

Het 'gebroken-hartsyndroom' is een bekend medisch verschijnsel. Na bijvoorbeeld de dood van een partner, een ongeluk of een verbroken relatie kan de hartspier plots verzwakt raken en in sommige gevallen zelfs voor een acute hartaanval zorgen.

Gelukkige momenten, dezelfde problemen
Tot voor kort werd gedacht dat het alleen door negatieve emoties kon worden veroorzaakt – vandaar ook de naam. Maar wetenschappers van de universiteit van Zürich hebben nu aangetoond dat ook bijzonder gelukkige momenten tot dezelfde hartproblemen kunnen leiden.

In totaal zijn 1750 mensen uit negen verschillende landen met het gebroken-hartsyndroom onderzocht. Hoewel bij de meesten de gezondheidsproblemen samenhingen met een duidelijk negatieve ervaring, bleek in een klein deel van de gevallen het syndroom te zijn veroorzaakt door positieve emoties, zoals bijvoorbeeld het winnen van de jackpot of de geboorte van een kleinkind (bekijk hieronder de tien opvallendste aanleidingen).

De kans op een hartaanval op je verjaardag is dan ook 27 procent groter dan op elke andere dag van het jaar. Voor de mannen wellicht een geruststelling: maar liefst 95 procent van de patiënten met dit syndroom is vrouw.