De nachtmerrie van elke vrouw: er te laat achterkomen dat je bent doorgelekt. Daar maakt een slimme tampon nu een einde aan: die registreert als hij vol dreigt te lopen, en waarschuwt je via een app.

Apps als Strava of Runkeeper meten je sportprestaties en Sleep Time houdt bij hoeveel je slaapt. my.Flow houdt nu bij hoe vol je tampon zit. Het duurt nog even voordat de slimme tampon op de markt komt niet voor 2017 maar The Guardian was al bij een demonstratie van de my.Flow.

Bij de tampon hoort een kleine sleutelhanger, die als communicatiestation dient tussen de tampon en je telefoon. Die sleutelhanger is met een draadje verbonden met de tampon, en communiceert daarna draadloos met je telefoon. Een app op je smartphone waarschuwt je als de tampon vol dreigt te raken, en moet worden vervangen.

Het idee komt uit de koker van de 29-jarige Amanda Field. Ze bedacht de slimme tampon tijdens een project over gadgets op de University of California, Berkeley.

Op dit moment wordt er onderhandeld met een grote tamponfabrikant, om de speciale tampons met een chip te kunnen maken. De prijs zou een paar dollar boven reguliere tampons komen te liggen. De sleutelhanger die je aan je broek moet hangen, kost 49 dollar.

Het product is nog niet makkelijk aan de vrouw te brengen, merkte Field. Veel vrouwen zwijgen liever over menstruatie, en de voornamelijk mannelijke investeerders die ze moest overtuigen wisten niet hoe een tampon nu precies werkt.

Maar toch denkt Field dat de slimme tampon een gat in de markt is. Vrijwel elke vrouw waarmee we hebben gesproken, zegt dat ze hier graag gebruik van wil maken, aldus Field.

De my.Flow waarschuwt niet alleen wanneer een tampon vol is, maar voorspelt naar verloop van tijd ook op basis van voorgaande data wanneer de menstruatiecyclus begint, hoelang die duurt en wat de heftigste dagen zullen zijn. Dat zou moeten voorkomen dat vrouwen voor verrassingen komen te staan.
Filmpje