Medewerkers van het museum bij vernietigingskamp Auschwitz hebben in een emaillen mok sieraden ontdekt. De beker is onderdeel van de collectie en werd schoongemaakt toen er een dubbele bodem in de mok bleek te zitten.
De nazi's namen tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijke eigendommen in beslag als gevangengenomen aankwamen bij het kamp in Polen. Daaronder zaten ook duizenden stuks keukengerei die nu tentoon worden gesteld in het museum bij Auschwitz. Museummedewerker Hanna Kubik maakte de mok schoon waarvan door ouderdom de dubbele bodem losliet. 'Er was duidelijk een bundeltje zichtbaar', zegt ze tegen persbureau Reuters. Het bleek een gouden ring en een ketting die in een stukje stof gewikkeld zaten.

Het museum schat dat de sieraden in de jaren twintig in Polen zijn gemaakt. Tussen 1940 en 1945 werden in kamp Auschwitz-Birkenau meer dan één miljoen mensen vermoord, voornamelijk Joden. Het museum bij het kamp laat veel van de persoonlijke eigendommen zien. De eigenaren zijn veelal niet bekend. Volgens Pawel Sawicki van het museum gaat het duidelijk om iemand die 'geloofde in de leugens van de Duitse nazi's' en dacht een nieuw leven op te bouwen.

Voordat de gevangengenomen het kamp binnenkwamen werden alle bezittingen echter afgepakt. Sawiciki zegt dat de manier waarop de sieraden werden verstopt veel zegt over de verwachtingen. 'Blijkbaar wisten ze over de berovingen. Maar we zien ook de hoop die mensen hadden om dit te overleven.' De sieraden en mok worden vanaf nu samen tentoongesteld.
Foto