Negen jaar oud en meer dan vier kilometer op en neer zwemmen naar de roemruchte oud-gevangenis Alcatraz? Het lukte James Savage. De jongen zwom gisteren van de haven van San Francisco naar het eiland met voormalige zwaarbeveiligde gevangenis. Daardoor brak hij het record van jongste zwemmer die deze route ooit gezwommen heeft. De vorige recordhouder was 10 jaar oud.

Savage deed iets meer dan twee uur over de tocht. Het eerste half uur had hij moeite met de hoge golven. "Ik wilde omdraaien, maar iedereen bleef roepen: ik geloof in je, je kan het", aldus het zwemmertje. Een coach zwom met hem mee en hij werd begeleid door kanovaarders.

Zijn vader had James 100 dollar beloofd als beloning voor het verbeteren van het record. Toen hij zag dat zijn zoon het moeilijk had in het water, besloot hij om hem met 200 dollar te belonen als motivatie om verder te zwemmen.

De jongen is nog niet klaar met lange zwemtochten: zijn volgende doel is om de lengte van de Golden Gate Bridge te zwemmen, een tocht van 2,7 kilometer.
Filmpje