Vliegtuigbouwer Boeing heeft een patent aangevraagd voor een vliegtuig dat in theorie nooit hoeft te landen zodra het in de lucht hangt. Dat meldt Digital Trends. Het ontwerp van Boeing werkt uitsluitend op zonne-energie. Kunnen wij binnenkort ook tickets kopen voor een reis met een eeuwigvliegend vliegtuig?
Het vliegtuig leent aspecten van NASA's Pathfinder-vliegtuig, dat eveneens op zonne-energie werkte. Het laatste ontwerp van het probeersel van de ruimtevaartorganisatie brak tijdens een proefvlucht in 2003 in stukken en stortte neer door een gebrek aan opgenomen zonlicht.

Boeing's nieuwe ontwerp is een aanpassing van dat van NASA. Het wordt in de lucht gehouden door negen propellers, die zijn verdeeld over het hele lichaam van het toestel. Er is geen cockpit en dus ook geen piloot aan boord. Het vliegtuig wordt op afstand bestuurd vanaf de grond.

De belangrijkste verandering van het NASA-ontwerp zit hem in de vleugels. Om een herhaling van de crash te voorkomen heeft het vliegtuig nu twee rechtopstaande vleugels in plaats van platte. Door dit ontwerp kunnen de panelen op deze vleugels zelfs zonlicht opnemen in situaties waarin er weinig zon is, zoals tegen het eind van de avond of bij stevige bewolking. Ook kunnen ze genoeg opslaan om het vliegtuig door te laten vliegen in de nacht zonder te hoeven landen.

Het vliegtuig is daardoor volgens Digital Trends zeer geschikt om te fungeren als satelliet voor mobiele telefoonsignalen of internetverbindingen.

Kunnen mensen binnenkort ook aan boord? Nee, denkt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft.

,,Je kan zonne-energie als enige energiebron voor grootschalig passagiersvervoer uit je hoofd zetten'', zegt hij. ,,De zon levert gewoon niet genoeg energie om een groot vliegtuig met zoveel reizigers in de lucht te houden. Wel kan je nog denken aan het opslaan van zonne-energie op aarde in accu's, die dan in de vliegtuigen geplaatst kunnen worden. Maar dat zouden dan veel te grote en zware accu's worden. Dus dat is allemaal nog toekomstmuziek."

Melkert ziet meer in synthetische kerosine als groene energiebron voor de toekomst. En daar kunnen mensen ook van profiteren. ,,Kerosine kun je maken. Dat hoeft niet per se uit olie, maar dat kan ook uit biomassa. Als olie veel duurder wordt dan biomassa, dan zul je zien dat we die richting op gaan."
Foto