De domeinnaam Sinterklaas.nl bracht vanavond op een online veiling 50.000 euro op. Het was voor het eerst dat deze url te koop stond. Sinds de opkomst van het internet, ongeveer twintig jaar geleden, was het adres in handen van Stichting Sint en de Stichting Nationaal Sint-Nicolaas Comitee. Nu blijkt het een van de duurste Nederlandse domeinnamen.
De domeinnaam bracht bijna twee keer meer op dan verwacht. Uiteindelijk deed een ondernemer uit Noord-Brabant het hoogste bod. Om één minuut na acht uur werd de veiling gesloten. De oude eigenaars linkten de site sinds 1996 automatisch door naar Sint.nl, waar spelletjes en informatie voor kinderen op staan. Wat er nu met de site zal gebeuren, is nog niet bekend. Stichting Sint heeft eerder gezegd dat het garandeert dat de website niet aan één bedrijf of product zal worden verbonden.
,,In de aanloop naar Sinterklaas worden websites als Sinterklaas.nl miljoenen keren bezocht en vanuit dat oogpunt is deze domeinnaam dan ook heel interessant voor bijvoorbeeld webshops", aldus veilingmeester Romano Jennekens, domeinnamenexpert bij het online veilinghuis Catawiki. Volgens hem wordt het adres ook regelmatig spontaan ingetypt buiten Google om. Dat gebeurt maar met weinig sites.
,,Wie Sinterklaas.nl heeft, kan zich als de enige echte sinterklaas voordoen. Wie durft deze niet te onderschatten verantwoordelijkheid aan?", schrijft het veilinghuis op zijn website.
In november 2015 werd met Google 3.338.000 keer gezocht op de term Sinterklaas, meldt Catawiki. Sinterklaas.nl stond toen bovenaan de zoekresultaten uit ruim tien miljoen hits.
Eind vorig jaar werd ook de domeinnaam Zwartepiet.nl voor de eerste keer geveild. Toen waren het vooral voor-en tegenstanders van Zwarte Piet die deze domeinnaam in handen wilden krijgen. Veilingmeester Jennekens geeft aan dat deze groep nu niet actief was tijdens de veiling. ,,Sinterklaas.nl is een echte zogenaamde 'premium domeinnaam' en heeft dan ook een veel hogere waarde dan Zwartepiet.nl. We zagen dan ook dat er vooral internetbedrijven en webshops gedurende de veiling aan het meebieden waren."
Het veilinghuis meldt overigens dat partijen die de url wilden 'misbruiken voor politieke doeleinden' niet mochten bieden.