De schietpartij in een homobar in Orlando, de aanslag in Istanboel of de crash met het toestel van EgyptAir: geen mens is al zo vaak gestorven als deze man. Telkens duikt zijn naam op bij de dodelijke slachtoffers. Hoe valt dit mysterie te verklaren?
Na het bloedbad op de luchthaven van Istanboel verscheen de foto van de man op sociale media, waarbij werd beweerd dat hij was omgekomen. Zijn gezicht dook echter ook op bij de schietpatij in een homobar in Orlando. En zelfs de New York Times publiceerde een video waarbij hij als slachtoffer werd genoemd. Bij de crash van het toestel van EgyptAir vorige maand gebeurde hetzelfde.
En dat is niet alles. De foto van de man wordt ook gelinkt aan allerlei andere tragedies. Op 19 juni bijvoorbeeld schoot de Mexicaanse politie op betogers waarbij acht mensen om het leven kwamen. Op social media werd de foto van de man opnieuw veelvuldig gedeeld. Alleen die keer werd hij niet doodverklaard. Men claimde dat hij de functionaris was die aan de politie de opdracht had gegeven om te schieten.
Het was de BBC die als eerste de hoax ontdekte door te achterhalen dat deze man niet omkwam tijdens de EgyptAir-crash. Toch lukte het de Britse openbare omroep niet om plaatser van de foto te identificeren. Al was wel duidelijk dat de gebruikers die de foto van de man deelden op social media allemaal uit Mexico kwamen.
De Franse zender France 24 besloot dieper te graven om het raadsel eens en voor altijd op te lossen. Daarvoor nam het tv-station contact op met de bewuste Twitteraars. Ze verklaarden de man van de foto persoonlijk te kennen. Hij zou hen hebben bedrogen en geld hebben afgetroggeld.
Eén iemand vertelde: ,,Deze man maakte me geld afhandig en hij deed dat ook bij vier andere mensen die ik ken. Ik heb verschillende klachten tegen hem ingediend, maar hij heeft het geld nog steeds niet teruggegeven. We besloten hem te straffen door zijn foto online te posten. Ons doel is om zijn reputatie aan gort te helpen. We willen dat de hele wereld zijn gezicht herkent."
Als we deze mensen mogen geloven, ging het om een persoonlijke vendetta. De Franse website nam vervolgens contact op met de man die al zo vaak was gestorven. ,,Mijn foto is overal te zien, omdat iemand een 'prank' uithaalde na een juridisch geschil. Ik heb deze mensen niet aangeklaagd omdat daar in Mexico toch nooit iets mee gebeurt. Ik heb contact opgenomen met verschillende media, zoals de BBC en de New York Times, maar geen enkele nieuwssite heeft mijn foto verwijderd."
Foto