Spookstad Tsjernobyl gaat dertig jaar na de kernramp mogelijk weer energie opwekken. Dit keer geen kernenergie, maar zonne-energie. De Oekraïense minister van milieu Ostap Semerak heeft in een interview met persbureau Bloomberg zijn plannen aangekondigd om 1 miljard euro aan zonnepanelen in het verlaten gebied te installeren.
In de omgeving rondom Tsjernobyl is de radioactiviteit in een gebied zo groot als Luxemburg nog steeds verhoogd. Het is daarom niet veilig er te wonen of gewassen te verbouwen. Alleen onder begeleiding van een gids is het mogelijk het gebied te bezoeken. Niemand mag iets aanraken vanwege de gevaarlijke hoeveelheid radioactiviteit.
Het plaatsen van zonnepanelen is volgens minister Semerak daarom een waardevolle investering om het gebied weer een functie te geven. "Tsjernobyl heeft veel potentie voor het opwekken van duurzame energie. We hebben al hoogspanning transmissielijnen die gebruikt werden voor de nucleaire stations, het land is goedkoop en we hebben veel mensen die getraind zijn om in energiecentrales te werken", aldus Semerak.
Het gebruik van eigen opgewekte zonne-energie maakt Oekraïne minder afhankelijk van de gastoevoer van Rusland. Tegen mensen in conflictgebieden bij de Russische grens zegt hij: "We streven naar een succesvol Oekraïne en willen mensen laten zien dat het leven beter en comfortabeler is bij ons."
Bovendien hoopt Oekraïne hiermee aan te tonen dat zij bij de Europese Unie passen. Semerak: "We hebben normale Europese prioriteiten. Dat betekent dat we de beste standaarden hanteren met betrekking tot het milieu en duurzame energie."
Om het plan uit te voeren zijn investeerders nodig. Twee Amerikaanse investeringsbedrijven en vier Canadese energiebedrijven hebben al interesse getoond in het Tsjernobyl zonne-complex. Ook de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling is in gesprek met Oekraïne.
Als zij in zee gaan, zullen Oekraïense ontwikkelaars voor het einde van dit jaar een zonnepark van in totaal 4 megawatt installeren. Over tijd zal het project zich verder ontwikkelen, mits meer investeerders aanhaken.
Tsjernobyl is niet de enige kerncentrale die wordt hergebruikt:
- In Duitsland is een voormalig kerncentrale omgetoverd tot het Wunderland Kalkar pretpark met meer dan veertig attracties.
- De kerncentrale Cruas in Frankrijk is door acht industriële klimmers beschilderd met een waar kunstwerk. Het heeft hen vijftien jaar gekost het werk af te maken.
- Op besmette akkers in de buurt van de Japanse kerncentrale Fukushima is een duurzaam energie dorp gebouwd. Ook daar zijn zonnepanelen geïnstalleerd. De initiatiefnemers doen pogingen tot het groeien van gewassen.
Foto