Stel je voor: de vrouw die je je hele leven heeft opgevoed, is niet je biologische moeder, maar je ontvoerder. Het gebeurde de Zuid-Afrikaanse Zephany. Haar 'moeder' is nu veroordeeld tot tien jaar cel.

Negentien jaar geleden, op 27 april 1997, ontvoerde de vrouw het meisje uit het Groote Schuur-ziekenhuis in Kaapstad. Haar biologische ouders Celeste en Morne Nurse noemden het meisje Zephany. Toen Celeste van de bevalling lag bij te komen, stal de vrouw het kind.

Ze voedde Zephany op als haar eigen kind. De inmiddels 51-jarige vrouw kwam onder verdenking te staan toen opviel dat twee meisjes op dezelfde middelbare school zo op elkaar leken. Eén van de meisjes, Cassidy, was de dochter van Celeste en Morne Nurse. Na een DNA-test bleken de meisjes inderdaad zusjes te zijn.

In maart werd de vrouw al door een rechtbank schuldig bevonden aan ontvoering. Vandaag werd de strafmaat bekend. Ze is veroordeeld tot tien jaar celstraf.

Veel Zuid-Afrikanen zijn gefascineerd door de zaak. Zephany wil geen contact met haar biologische ouders. Ze zegt haar ontvoerder en de vrouw die haar opvoedde, te beschouwen als haar eigen moeder. Volgens kennissen zit ze door de zaak in een identiteitscrisis.

De veroordeelde vrouw zou tot haar daad zijn gekomen door een reeks miskramen. Ze was radeloos en wilde een kind.

Ze zegt dat ze Zephany niet heeft gestolen, maar dat ze haar in haar handen gedrukt kreeg op een busstation door ene 'Silvia'. Die is na langdurig onderzoek nooit gevonden.

De man van de nu veroordeelde vrouw wist niets van de situatie. Hij is haar wel altijd blijven steunen. “We blijven altijd dankbaar voor haar fantastische ouderschap”, zei hij eerder tegen een Zuid-Afrikaanse nieuwssite.