De man die in het verleden wetenschapper Diederik Stapel ontsloeg, heeft hem nu weer aangenomen. Hij gaat onder meer adviezen geven over het aanvragen van subsidies.

Stapel gaat aan de slag bij de Hogeschool HNTV in Breda. 'Hij gaat geen onderzoek doen, niet publiceren. Hij wordt een interne vraagbaak voor mensen die met onderzoek bezig zijn. Vooral bij het indienen van grote onderzoeksaanvragen, dat is heel veel werk. Lectoren in het hbo hebben daar vaak niet zo veel tijd voor', legt Hein van Oorschot van het College van Bestuur van NHTV uit. Stapel gaat als freelancer werken.

En Van Oorschot is ook de man die Stapel in 2011 ontsloeg nadat bekend werd dat hij onderzoeksresultaten op grote schaal had gemanipuleerd. Ze werkten toen beiden aan de Universiteit van Tilburg. Nu heeft Van Oorschot blijkbaar weer vertrouwen in de gevallen wetenschapper. 'Hij heeft zeer fout gehandeld. En misschien pikant om te weten: ik heb hem ontslagen, want ik gaf toen leiding aan de Universiteit van Tilburg. Dus ik weet echt wel wat er gebeurd is. Ik vind alleen dat iemand die zo stevig is aangepakt en die beter dan wie dan ook weet wat de consequenties zijn als je deze fouten maakt, dat de vraag dan opkomt of je iemand een tweede kans geeft of niet.'