Sinds de jaren 60 ligt er een geheim Amerikaans kamp verscholen diep onder het ijs van Groenland. Door het smeltende ijs lijkt het kamp nu aan de oppervlakte te komen.

Tot twintig jaar geleden had nog niemand gehoord van Camp Century, zoals het kamp werd genoemd. Het was onderdeel van Project Iceworm, een missie opgezet tijdens de Koude Oorlog.

Wetenschappers deden in het kamp onderzoek naar klimaat en ijs. Maar de voornaamste missie was het bouwen van een lanceerinstallatie die raketten naar de Sovjet-Unie kon afvuren.

Camp Century werd acht meter diep onder het ijs gebouwd en bevindt zich 200 kilometer van de kust van Groenland. Het kamp bestaat uit een groot ondergronds netwerk, met bij elkaar drie kilometer aan tunnels.

Voor het 'personeel' was er een winkel, diverse laboratoria, een bioscoop en een kapel. Het kamp werd van energie voorzien door de eerste mobiele nucleaire generator.

Het project was zo geheim, dat zelfs de Deense regering er niet van op de hoogte was (Groenland is een autonoom gebied binnen het Deense koninkrijk). In 1967 werd de missie definitief afgebroken en keerden de wetenschappers en soldaten terug. Project Iceworm werd in 1995 openbaar gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat het ijs in Groenland de afgelopen jaren sneller smelt dan verwacht als gevolg van klimaatverandering. De wetenschappers die deelnamen aan het project hadden gehoopt dat het kamp voor altijd verborgen zou blijven. Maar het zichtbaar worden gaat langzaam: naar verwachting duurt het negentig jaar voordat het kamp volledig aan de oppervlakte ligt.
Afbeelding