Mijn naam is Mark Rutte. Voor ondernemer Mark Rutte uit Callantsoog een waarheid als een koe. Hoe het is om naamgenoot te zijn van een bekende politicius? "Handig. Vrouwen willen massaal daten". En dat ervaren meer naamgenoten van bekende politici.
Mark Rutte (50): 'De aanvragen van vrouwen stromen binnen'

Naam: Mark Rutte
Leeftijd: 50
Woonplaats: Callantsoog
Beroep: Eigenaar van aannemersbedrijf Mark Rutte

Krijg je vaak opmerkingen omdat je dezelfde naam hebt als de premier?
"Een jaar geleden werd onze straat benoemd tot 'Straat van het jaar'. Ik stond toen met mijn naam in de plaatselijke krant. Sindsdien is het een gekkenhuis. Ik kreeg allerlei aanvragen van journalisten binnen, werd uitgenodigd voor talkshows en heel veel dames belden mij op om te vragen of ik een keer met ze wilde lunchen. Zonder te overdrijven: ik heb al zo'n 250 aanbiedingen van vrouwen gehad. Mijn vrouw handelt ze af, haha! Dat ik dezelfde naam heb als de premier vind ik vooral heel grappig. Op mijn bus staat in koeienletters 'Mark Rutte'. Op de weg trek ik veel bekijks. Sommigen steken hun duim op. Maar ik krijg ook wel eens een middelvinger."

Schept het een band?
"Ik bouw en renoveer huizen met mijn aannemersbedrijf. Beide Mark Ruttes bouwen aan ons land; dat schept een band. En we zijn van dezelfde leeftijd. Maar er zijn vooral veel verschillen: ik heb een vrouw en twee kinderen. En qua uiterlijk lijk ik totaal niet op hem."

Zou je op Mark Rutte stemmen?
"Die kans zit er wel in. Ik weet het nog niet helemaal. Ik heb wel bewondering voor mijn naamgenoot. Je moet het maar kunnen: samenwerken met zo'n kabinet en met mensen als Geert Wilders. Ik heb daar veel waardering voor. Het lijkt me een hele opgave om elke dag met een lach naar je werk te gaan."

Naam: Marianne Thieme
Leeftijd: 75 jaar
Woonplaats: Amsterdam
Beroep: gepensioneerd

Krijg je vaak opmerkingen dat je dezelfde naam hebt als de PvdD-fractievoorzitter?
"Toen mijn vriend vertelde aan zijn kinderen dat hij een date had met Marianne Thieme, schrokken zijn kinderen zich rot. Ze wisten niet waar ze het hadden. Marianne Thieme!!, schreeuwden ze in koor. Ik word weleens gebeld door mensen die denken dat ze dé Marianne Thieme aan de lijn hebben. Dat is dan wel een teleurstelling. Op verjaardagen ontkom ik er niet aan en worden er regelmatig grapjes om gemaakt. Vooral door mensen die niets met haar hebben. Ik kan er wel om lachen."

Schept het hebben van dezelfde naam een band?
"Ik heb Marianne nog nooit ontmoet, maar dat zou ik wel heel leuk vinden. Het wordt weleens tijd. Maar het lijkt me een heel leuk mens. Onbewust schept het een band. Je kijkt toch net even iets langer naar haar of je leest een artikel over haar. Ik kijk net met iets meer interesse naar haar."

Ga je op Marianne Thieme stemmen?
"Ik heb er nog niet echt over nagedacht wat ik ga stemmen, maar het wordt geen dierenpartij. Mijn liefde voor dieren gaat niet zo diep als die van mijn naamgenoot. Maar ik vind wel dat ze zich goed heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. Ze is helder in haar uitspraken al gaat ze misschien soms wat ver. Ze levert een goede bijdrage in dat politieke wereldje."

Naam: Jesse Klaver
Leeftijd: 12
Woonplaats: Texel
Beroep: brugklasleerling

Krijg je vaak opmerkingen dat je dezelfde naam hebt als de politicus?
"Weleens ja. Mijn leraren maken er weleens grapjes over. Ik vind het wel grappig dat we dezelfde naam hebben, die andere Jesse is best bekend. Maar mijn ouders hebben me niet vernoemd naar hem. Het is toeval."

Schept het hebben van dezelfde naam een band?
"Ik ken die meneer Jesse Klaver niet. Ik weet dat hij in de politiek zit, maar ben even zijn partij vergeten: iets met Groen-ofzo. Maar ik lijk helemaal niet op hem. Ik heb veel meer sproetjes en ik ben blond. Ik hou heel erg van sport. Ik ben benieuwd of die andere Jesse Klaver dat ook heeft. Ik zou hem best wel eens willen ontmoeten."

Zou je op Jesse Klaver stemmen, als je oud genoeg bent?
"Ik mag natuurlijk nog niet stemmen en volg de politiek helemaal niet. Ik vind het ook best wel ingewikkeld, snap niet zo goed wat er allemaal gebeurt. Ik zou ook nooit in de politiek willen. Wat ik wel wil worden als ik later groot ben, weet ik nog niet zo goed. Iets met sport of zo."

Naam: Edith Schippers
Leeftijd: 81
Woonplaats: Muiderberg
Beroep: gepensioneerd

Krijg je vaak opmerkingen dat je dezelfde naam hebt als de minister van Volksgezondheid?
"Ja, niet vaak, zo nu en dan. Bij mijn zangkoor kwam laatst iemand naar mij toe: zij vroeg of ik minister Edith Schippers was. Jolig toch. De minister Edith zou mijn dochter kunnen zijn."

Schept het een band?
"Niet echt hoor. Ik heb Edith nooit in het echt gezien. Het is vrouw die je veel op tv ziet, maar verder heb ik geen band met haar. We delen alleen dezelfde naam. Ik hoef haar ook niet zo nodig te ontmoeten, al lijkt me het wel een leuk mens. Waar ik wel benieuwd naar ben, is of we familie zijn. Dat zou toch leuk zijn. Verder lijk ik totaal niet op haar. Ik heb niet van dat prachtige haar. Wel ben ik altijd een harde werker geweest. Dat is wel een overeenkomst."

Zou je op Edith Schippers stemmen?
"Ik heb weleens VVD gestemd, maar dat is lang geleden. Ik stem ook wel PvdA, ik weet het nog niet zo goed. Gelukkig heb ik nog even. Ik heb wel respect voor mijn naamgenoot. Ik wou dat ik zo duidelijk en goed kon praten."