Blog van Mamsie |
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Quote @Emmo: @Mamsie: Je kunt altijd nog naar Zweden op vakantie Dat lijkt mij nou prachtig! Mijn zusje overweegt van Engeland naar Zweden te verhuizen, Fingers crossed, mooie vakantieplek. Behalve dat ze in een stad wil wonen dat snap ik dan weer niet. Ik ben 1x in Zweden geweest voor werk, in Degerfors en Avesta. Weinig gezien, maar tijdens het rijden alleen al genoten van wat er zichtbaar was. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@yes_my_dear: Het stikt er wel van de muggen in de zomer.... |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@Mamsie: Hangt ervan af waar je bent. Dat is daar niet veel anders dan in Nederland. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@venzje: de jam is gevaarlijk lekker! Een verrassing op het ontbijtbroodje, het is de zonde waard! Nogmaals bedankt hiervoor! |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@Mamsie: Mooi. Geniet er maar van. Intussen lijkt dit jaar ook weer een mooie oogst te gaan opleveren. |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Ik ben geen grote jamliefhebber, maar een tijd terug heeft iemand kweeperenjam voor mij gemaakt. Hmmm heerlijk!!! Zelf heb ik geprobeerd druivenjam te maken vorig jaar, maar helaas is die te zoet geworden, is meer een druivensiroop, lekker bij een stukje kaas haha |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@yes_my_dear: Zoet, daar is niets aan te doen. Indikken kan met gelatine of, met pectine (geschikt voor vegetariërs). Ikzelf gebruik pectine. Omdat het natuurlijke gehalte van pectine in druiven laag is, heb je relatief veel nodig: ca 2 theelepels per kilo druiven. |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Pectine kende ik nog niet, ze hadden mij gezegd dat ik meer suiker nodig had om het in te dikken... dat is dus mislukt |
|
allone Oudgediende
WMRindex: 52.004 OTindex: 93.463
|
|
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@yes_my_dear: Je kunt proberen het te redden. Normale verhouding is 1:1 fruit en suiker. Dit is voornamelijk om de jam houdbaar te maken buiten de koelkast. Voor lange duur steriliseer je (door koken) en daarna luchtdicht af te sluiten. Dat doe je met een goed sluitende deksel of met parafine (zo deed mijn moeder het vroeger). Goede jam blijft dan na opening nog weken goed. Op een gegeven moment gaat het vergisten. Redden doe je door de siroop (de te dunne jam) weer aan de kook te brengen en extra pectine (of gelatine) toe te voegen. Daarna weer op de gewone manier in de potten doen. Doodsimpel, eigenlijk. De truc van meer suiker toevoegen werkt alleen als er voldoende pectine in aanwezig is. En dat was bij jou natuurlijk niet zo. |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Nee absoluut niet, en ik had 3 op 1 suiker of zoiets, dus hoefde ik er maar 3x zo weinig in te doen. Binnenkort nog maar eens proberen |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@yes_my_dear: Als je te weinig suiker gebruikt (heb ik op advies ook eens gedaan) dan beschimmeld de boel waar je bij staat als je het potje eenmaal openmaakt. Juist door de overmaat aan suiker blijft het houdbaar. Het is gewoon een ouderwetse manier om fruit te conserveren. Ga je daar mee rommelen, zoals sommige onnozelaars aanbevelen, krijg je het lid op de neus. |
|
Buick Oudgediende
WMRindex: 5.640 OTindex: 1.132
|
Quote @Emmo: krijg je het lid op de neus. grappig dat je dat tegen @yes_my_dear zegt. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@Buick: Eigenlijk dacht ik aan wat anders. Maar inderdaad... |
|
Buick Oudgediende
WMRindex: 5.640 OTindex: 1.132
|
@Emmo, ik weet dat je vol vuur over jam maken vertelt |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@Buick: Mwah, ik heb nogal wat fouten gemaakt en verkeerde adviezen gekregen. De beste methode, naar mijn ervaring, is de meest ouderwetse. En mijn sloffen zijn brandvast. |
|
Buick Oudgediende
WMRindex: 5.640 OTindex: 1.132
|
@Emmo, en van de ervaringen die mensen hier delen leren anderen weer van. Goed bezig dus. En je kreeg me aan het lachen |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Buick: En ik lachte mee. Vooral toen jij je ermee bemoeide! Prachtig! |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Quote @Emmo: @yes_my_dear: Als je te weinig suiker gebruikt (heb ik op advies ook eens gedaan) dan beschimmeld de boel waar je bij staat als je het potje eenmaal openmaakt. Juist door de overmaat aan suiker blijft het houdbaar. Het is gewoon een ouderwetse manier om fruit te conserveren. Ga je daar mee rommelen, zoals sommige onnozelaars aanbevelen, krijg je het lid op de neus. Ja klopt idd, ik zeg ook tegen iedereen, open maken en binnen een week op maken. Volgende keer gebruik ik weer normale suiker. Als iemand DE tip voor mij heeft voor het maken van suikerarme jam zonder gekke toevoegingen dan laat het maar weten. Ook tips voor inmaken met minder suiker zijn welkom |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Quote @Mamsie: @Buick: En ik lachte mee. Vooral toen jij je ermee bemoeide! Prachtig! Whahaha ik ook, ik had het eerst geneens door |
|
Ronnymij Erelid
WMRindex: 1.187 OTindex: 843
|
veel muggen maakt niet zo veel uit als 1 mug in de slaapkamer. Ik ben immuun geworden voor muggebeten na een kleine drie jaar in Finland. Soms was mijn hele rug en armen bedekt met een laag muggen als ik ging vissen. Als je allergisch bent is het natuurlijk een heel ander verhaal. Dan kan het je hele vakantie verpesten. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
Quote @yes_my_dear: Als iemand DE tip voor mij heeft voor het maken van suikerarme jam zonder gekke toevoegingen dan laat het maar weten. Is 't er niet. Als iemand beweert van wel laat 't 'm eerst zelf maar eens proberen. Het resultaat zal een soort vruchtenmoes zijn, maar géén jam. |
|
yes_my_dear Oudgediende
WMRindex: 1.205 OTindex: 17.061 S |
Jammer haha, dan volgende keer maar het ouderwetse recept uit mijn ouderwetse wek-kookboek :-D |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@yes_my_dear: Als je het simpel wilt houden kun je het eens proberen met 'geleisuiker speciaal'. Die bevat meer pectine en citroenzuur dan gewone geleisuiker, waardoor je in totaal minder suiker nodig hebt. (Twee delen suiker op vijf delen fruit.) Mijn ervaringen daarmee zijn prima. Volgens mij moet je niet nog minder suiker gebruiken, om redenen die @Emmo al beschreef. . Laatste edit 19-07-2021 08:40 |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
Otto Frank, de vader van Anne, heeft het bedrijf Opekta opgericht en hij verkocht pectine. Het merk bestaat niet meer maar pectine is nog goed verkrijgbaar bij onder andere gezondheidswinkels. Ook Van Gilse, van de suiker, heeft pectine in het assortiment. Het heet dan Van Gilse geleipoeder en is bij de supermarkt te koop. Verder is er geleisuiker. Dat is suiker waar de pectine al aan toegevoegd is en geleisuiker speciaal met meer pectine. Overigens is het zo dat in Nederland iets pas jam mag heten als er tenminste 50% suiker inzit. Vandaar de fantasienamen als vruchtenspread, fruitspread, fruitbeleg, halviture en confiture (dat is het omzeilen van de wetgeving door de Franse benaming te gebruiken) Al deze producten bevatten conserveermiddelen omdat het anders te snel zal bederven. De beste basis voor jam is dan ook een gelijke hoeveelheid vruchten en geleisuiker. Pectine zit niet in alle vruchten evenveel en de hoeveelheid hangt ook af van de rijpheid van het fruit. Halfrijpe druiven bevatten nog een gemiddelde hoeveelheid. Rijpe bijna niet meer. Rode bessen staan stijf van de pectine, blauwe bessen hebben heel weinig. Frambozen bevatten heel weinig pectine. Vandaar dat je vroeger veel jam zag die van frambozen en bessen was gemaakt. Zure (moes)appels bevatten ook veel. Daarom zag je ook aarbei-appeljam. Niet alleen omdat appel voordeliger is dan aarbei maar juist vanwege het pectinegehalte. Laatste edit 19-07-2021 15:49 |
|