hr
jaargang -23 - laatste artikel 25-12 08:16 - 75564 artikelen -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


Consumenten Forum, met welk bedrijf moet je wel/niet zaken doen


1 2 3 4 .... 100 101 102 [103] 104 105 106 109 110 111 112

Blog van KhunAxe

18-04-21 16:16:01
Emmo
Stamgast


WMRindex: 67.960
OTindex: 28.590
Quote @Mamsie:
@Grouse: Hoe hou jij je messen scherp?
Ik gebruik standaard een steentje. Steeds na het afwassen twee of drie keer erlangs en ze blijven vlijmscherp.

18-04-21 16:38:09
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@Emmo: Dat schijnt met de onderkant van een porseleinen beker ook goed te gaan. Heb jij daar ervaring mee?

18-04-21 16:48:00
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@Mamsie: Ik wel, dat werkt inderdaad ook prima. Wan doet zo haar messen scherp houden.

18-04-21 17:15:20
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@KhunAxe: En geeft dat geen schade aan haar messen?

18-04-21 17:19:06
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@Mamsie: Nee hoor, helemaal niets, maar je dient natuurlijk enkel het scherp van het mes over de onderkant van de porseleinen of keramieken kopjes of schalen halen

18-04-21 17:24:17
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@KhunAxe: Dat ga ik dan ook eens proberen met mijn mooie, dure Wusthof mes.Daar heb ik nooit iets mee gedurfd op slijpgebied, omdat ik er stikvoorzichtig mee ben.
Ik heb ook nog een goedkoop Herman de Blijker mes, daar kan ik dan eerst mooi mee oefenen.

18-04-21 17:32:15
Emmo
Stamgast


WMRindex: 67.960
OTindex: 28.590
Quote @Mamsie:
Heb jij daar ervaring mee?
Nee, maar in principe zou elk enigszins ruw oppervlak moeten voldoen.
Voorwaarde is wel dat het materiaal meer slijtvast is dan het staal. Keramiek voldoet daaraan. Vraag alleen is is of het voldoende ruw is. Hoe ruwer hoe sneller het slijpt, hoe gladder hoe langzamer maar hoe fijner het slijpen.

Laatste edit 18-04-2021 17:32

18-04-21 17:58:52
Buick
Oudgediende


WMRindex: 5.702
OTindex: 1.137
@Mamsie, geef jij al je messen een naam? :P
Ik heb een heel hoop naamloze messen.:+

18-04-21 18:43:08
Emmo
Stamgast


WMRindex: 67.960
OTindex: 28.590
Quote @Mamsie:
Dat ga ik dan ook eens proberen met mijn mooie, dure Wusthof mes.
Ontzag voor duur gereedschap is eigenlijk misplaatst. Het gaat erom dat het zijn werk doet en prettig in het gebruik is. Uiteindelijk is een mes niets anders dan een stuk ijzer.
Slijpen is een vorm van onderhoud dat gewoon nodig is. Aan een bot mes beleef je alleen maar ergernis.
Mijn beste mes is een goedkoop ding van Ikea, dat ik gekocht heb toen ik op mezelf ging wonen, nu meer dan dertig jaar terug.

18-04-21 19:30:08
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@Buick: Die naam hadden ze al toen ik ze kocht.

@Emmo: Maar ik moet wél zorgen dat ik mijn gereedschap niet zelf naar de gallemiezen help door onoordeelkundig gebruik.

Ik was laatst even bij de buren, ik weet niet meer waarvoor. In de keuken stond de buurvrouw kipfilet aan blokjes te zagen, met een klein aardappelschilmesje, op een ontbijtbordje. Ik wist niet wat ik zag!

19-04-21 07:36:10
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
Shit!! Ik krijg mijn gewicht niet echt onder controle :( Ik weeg inmiddels 97 kilo. En ik wilde nog wel zo graag wat afvallen om mijn hart minder te belasten.. Vanaf morgen neem ik nog maar de helft van mijn gebruikelijke bowl havermoutpap.

afbeelding

Daarna zie ik wel. Moet overigens morgen naar de grote stad, op controle in het ziekenhuis: Bloed, urine en thoraxfoto.. Daarna gesprek met mijn nieuwe dokter. Oh, en een nieuwe tweemaandelijkse voorraad medicijnen.

Ik moet mezelf als gebruikelijk voorbereiden op giga-lange wachttijden :(

afbeelding

19-04-21 08:12:41
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.620
OTindex: 7.915
@Buick: Ze geeft ze geen naam; die naam hadden ze al.

Mijn vader was een perfectionist. Ik had altijd al een reuzefijn koksmes, maar van hem erfde ik er een van Zwilling dat nóg fijner is. :)
Voor het kleinere werk is daar natuurlijk het beroemde Herder-mesje en verder heb ik nog een uitbeenmes. Er ligt nog wel meer in de keukenla, maar dat gebruik ik zelden of heel nooit.

19-04-21 09:39:28
Grouse
Oudgediende


WMRindex: 5.690
OTindex: 4.895
Ik heb een stuk of 5 koksmessen maar een Sabatier vind ik de prettigste. Daarnaast heb ik nog een keur aan andere messen zoals een zalmmes, een taartzaag, verschillende officemesjes, fileermes, broodmes, schilmesjes, dunschillers en zo. Bij elkaar een stuk of 20.
Ik heb messen van Sabatier, Zwilling, Goldhamster, Barcoin, Rösle, Fissler en Metro (dat is het huismerk van de Makro en een prima mes)

Heel belangrijk is om op een plank te snijden en vooral niet met het mes te schrapen.
Dat zie ik op kookprogramma's nog wel gebeuren. Dan schrapen ze met het mes de dingen van de plank, met het scherp loodrecht op de plank. Een doodzonde voor je messen. Als je met je mes dingen van de plank wilt vegen, gebruik dan de achterkant.

Laatste edit 19-04-2021 09:44

19-04-21 10:12:35
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@Grouse: Ik heb ik het verleden met mijn onervaren kop, gebruik gemaakt van een glazen (!) snijplank. Rampzalig!
Maar ja, mijn messen waren ook maar van 3 voor een tientje dus heel veel ging er niet aan verloren.
En die messen lagen los in de la, dat lijkt gevaarlijk maar ze werden zo bot dat het onmogelijk was om me eraan te snijden.
Nu zitten mijn messen in de eenvoudige hoes waarin ik ze kocht. Die steeds weer verstevigd en opgelapt wordt....

Laatste edit 19-04-2021 10:15

Laatste edit 19-04-2021 10:26

19-04-21 10:20:10
MIADIA
Oudgediende


WMRindex: 5.503
OTindex: 6.507
@venzje: die herder mesjes weten mijn ouders dus ook helemaal 'hol' te spijten voordat er weer een nieuw mesje mag komen, 40 jaar huwelijk, pas 2 mesjes :ja

en scherp die krengen!

19-04-21 11:07:04
Grouse
Oudgediende


WMRindex: 5.690
OTindex: 4.895
@MIADIA: Ik heb nog messen van 45 jaar geleden. Ze zijn wel wat kleiner geworden inderdaad. Maar hol slijpen doe ik niet. Een goed koksmes "loopt". Dat betekent dat je af en toe wat extra werk aan de hiel van het mes hebt. Maar in de loop van de tijd is mijn 24cm-mes verworden tot amper 20 cm.
De kans dat je je aan een scherp mes snijdt is veel kleiner dan aan een bot mes.

@Mamsie: een messenblok kan ook een uitkomst zijn

19-04-21 11:39:34
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@Grouse: Dat staat altijd in de weg in mijn vrij kleine keuken.
En is zo'n ding ook goed schoon te houden..... al die sleufjes... 8O

19-04-21 12:16:39
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@Mamsie: Er zijn magnetische messenrekken die je gemakkelijk schoon kunt houden. Dus geen smoesjes meer lieverd :D

afbeelding

19-04-21 12:24:31
Grouse
Oudgediende


WMRindex: 5.690
OTindex: 4.895
@KhunAxe: @Mamsie: En dat kan ook tegen een wand worden gemonteerd. :ja

19-04-21 14:05:55
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@KhunAxe: @Grouse: Mwww.... ik denk dat ik een messenslijper bestel van hetzelfde merk als mijn favoriete mes.

19-04-21 14:31:11
Emmo
Stamgast


WMRindex: 67.960
OTindex: 28.590
@Mamsie: Wees héél voorzichtig met mechanische slijpapparaten. Ze slijpen vaak teveel, en dan ben je sneller door je messen heen.
Steentje werkt prima. Het enige waar je eigenlijk op moet letten is de hoek waarmee je de steen over het ijzer haalt. Hetzelfde geldt voor een aanzetstaal, maar die dingen kunnen mij niet bekoren.

19-04-21 14:51:56
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@Emmo: Mijn vader zwoer bij zijn aanzetstaal, hij was voor hij het schildersvak inging een poosje werkzaam bij een slagerij, vandaar dat hij er slag van had.

19-04-21 15:01:18
Grouse
Oudgediende


WMRindex: 5.690
OTindex: 4.895
@Emmo: Een aanzetstaal slijpt niet, het zorgt ervoor dat de vouw in de juiste hoek blijft staan. Maar je moet wel weten hoe je ermee om moet gaan. Net als met een steen is de hoek heel belangrijk. Ik heb het ooit geleerd op de de hotelschool maar later heeft een slager het me laten zien hoe je het goed doet :P
Ik doe het nou op de slagersmanier en zo hou ik de messen lekker scherp.
Maar na verloop van tijd treedt er wat metaalmoeheid op in de vouw en dan brokkelt het af. (alleen zichtbaar met een loep) Dan is het tijd om te slijpen met een steen.
IK slijp mijn meestgebruikte messen ongeveer elke 2 tot 3 maanden. Aanzetten vrijwel dagelijks.
Een mes is scherp als hij vrijwel zonder wrijving nette blokjes van een overrijpe tomaat kan snijden.Laatste edit 19-04-2021 15:03

19-04-21 15:17:30
Mamsie
Oudgediende


WMRindex: 46.316
OTindex: 96.264
@Grouse: En die blokjes heb ik juist vanmiddag nodig.
Voor een recept uit de Arabische keuken. Ik ben zeer benieuwd.

19-04-21 15:23:40
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@Grouse: Ik neem aan dat mijn ouwe heer precies wist hoe het moest, onze messen waren altijd vlijmscherp. Zo ik al schreef, hij heeft een poos in een slagerij gewerkt, daar zal 't hem vast goed aangeleerd zijn. Ik neem ook aan dat hij af en toe de slijpsteen gebruikte maar daar heb ik geen echte herinnering aan..

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 .... 100 101 102 [103] 104 105 106 109 110 111 112

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven