hr
jaargang -23 - laatste artikel 16-4 10:00 - 74401 artikelen - nu online 41 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


vragen des levens - vragen des levens - vragen des levens - vragen des levens


1 2 3 4 .... 46 47 48 [49] 50 51 52 57 58 59 60

Nutteloze weetjes

06-01-21 07:45:19
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
@venzje: kriebelziekte klinkt zo onschuldig, maar dat klinkt dramatisch 8O

@KhunAxe: geen idee, ik ben geen arts.
Maar zover ik weet zijn neurologische aandoeningen niet besmettelijk. Dus als een hele grote groep mensen er last van heeft, lijkt me de vergiftigdgraantheorie aannemelijker.

Laatste edit 06-01-2021 07:53

06-01-21 08:18:13
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@allone: Ze hoeven natuurlijk niet besmettelijk te zijn, al een aantal mensen hetzelfde (besmette) voedsel of water inneemt heeft dat hetzelfde effect als wanneer het een overdraagbare besmetting zou zijn.

Het zou inderdaad goed van het eten van besmet moedergraan hebben kunnen komen, dat zal ik niet ontkennen. Maar het resultaat is hoe dan ook een neurologisch defect geweest.

Even terug naar de honden, ook die worden van buiten af geïnfecteerd, het is niet overdraagbaar van hond op hond..

06-01-21 09:31:21
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
@KhunAxe: ja idd.

06-01-21 10:25:05
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
Het woord vaccin komt van het Latijnse vacca (= koe). Vaccinus betekent dus: 'van de koe'.
Het eerste echte vaccin bestond namelijk uit een moedwillige besmetting met de voor de mens ongevaarlijke koepokken, waardoor je ook voor de potentieel dodelijke menselijke pokken immuun werd.

De Britse arts Edward Jenner experimenteerde hiermee door melkmeisjes (die door hun beroep vaak in aanraking kwamen met koepokken) opzettelijk te besmetten met het gevaarlijke menselijke pokkenvirus. 8O

De vaccinaties tegen pokken begonnen omstreeks het begin van de 19e eeuw. In Nederland werden ze uiteindelijk in 1872 verplicht door de Wet houdende voorziening tegen besmettelijke ziekten, inmiddels samen met cholera, tyfus, roodvonk, mazelen en difterie. (En ook toen al werd de uitvoering in de schoenen geschoven van de gemeenten.)

06-01-21 13:45:07
nietmeer
Interessante informatie, zijdelings gerelateerd aan het gesprek in Venzje's blog:

Quote:
Maar als een ziekteverwekker direct interacteert met het immuunsysteem, hoeven de actieve ziekteverwekker en de gedeactiveerde van het vaccin niet dezelfde immuniteitsduur op te leveren.
Dit is ook de reden dat tegen HIV/AIDS geen vaccin bestaat. HIV infecteert de cellen in het lichaam die de rest van het immuunsysteem rondcommanderen. Als die stukgaan, gaat het hele immuunsysteem er zo achteraan. Vandaar dat het, als je het eenmaal hebt, een blijvende infectie is inplaats van dat je lichaam er vanafkomt en immuniteit ontwikkelt - je immuunsysteem werkt helemaal niet naar behoren zolang het er zit, en kan het vuris dus ook niet opruimen.

Dat wetende is moderne HIV/AIDS medicatie overigens schokkend effectief - het zorgt ervoor dat het virus zich binnen je lichaam niet verder verspreidt. Dat betekent dat je niet zieker wordt dan je al was, en meestal zelfs een behoorlijk stukje van je vroegere immuunsysteem terugkrijgt, en het betekent dat je nauwelijks nog besmettelijk bent. (verschil van een factor 10 ofzo?)
Bovendien zit er een week tussen het moment dat je aan het virus wordt blootgesteld en het moment dat je immuunsysteem werkelijk geinfecteerd is, en als je in die week HIV/AIDS medicatie slikt (het heet dan PrEP of PEP, andere dosering van exact dezelfde stoffen) kan het virus dus helemaal nooit je immunsysteem binnendringen en word je helemaal niet geinfecteerd.

06-01-21 13:51:17
nietmeer
@allone: neurologische aandoeningen kunnen besmettelijk zijn. Als polio langdurige schade veroorzaakt, is dat neuroligisch van aard - het virus richt schade aan in het zenuwstelsel en de hersenen, waardoor de hersenen niet meer aan spieren kunnen uitleggen hoe ze moeten bewegen, wat verlammingen veroorzaakt.

Ook virussen en bacterien kunnen neurologische schade doen.
Ook sommige schimmels zijn van mens op mens overdraagbaar, al is de schimmel in het moederkoorn dat niet.

06-01-21 13:55:33
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
En zo zijn we weer terug bij moederkoorn.

wortel: Ik ben blij dat je op WMR terug bent. :D#ok

(Alleen worden de weetjes steeds minder nutteloos.  ;))

Laatste edit 06-01-2021 13:57

06-01-21 13:59:36
nietmeer
@venzje: kijk, ik kan je ook aanzienlijk nuttelozere weetjes gaan vertellen over wat het gekost heeft voordat de Amerikaanse regering bereid was om geld te steken in onderzoek naar (de oorzaak van & medicijnen tegen) HIV/AIDS, maar daar houdt een mens nachtmerries aan over!

06-01-21 14:01:47
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
wortel: :S

06-01-21 14:11:31
nietmeer
Oke, nutteloos weetje dat geen nachtmerries oplevert!

De "ridder in glanzend harnas" is altijd een theaterarchetype geweest. Ongeveer niemand heeft in glanzend harnas een oorlog gevochten.

Ten eerste omdat harnassen ontzaglijk duur waren, en het moment dat volledige harnassen voor het eerst op enige schaal betaalbaar en beschikbaar werden ook het moment is dat draagbare vuurwapens werden uitgevonden. En toen had je er eigenlijk al niet zoveel meer aan. Ten tijde van Columbus droegen de Spanjaarden helmen en borstkurassen van dikker staal, en verder nergens harnas om het gewicht hanteerbaar te houden. Dat werkte tegen de toenmalige vuurwapens nog enigszins, maar daarna zijn oorlogsharnassen snel uit onbruik geraakt en pas weer teruggekomen rond de uitvinding van Kevlar.

Veel krijgers droegen simpeler bescherming; gedurende de middeleeuwen was dat vaak een dikke jas, gemaakt van een soort dekbed dat volledig gemaakt is van en gevuld met linnen. Zo'n ding heet een gambeson, en er werd een kap van hetzelfde materiaal, met of zonder helm erover, boven gedragen.
afbeelding
Bij deze zijn de mouwen afkoppelbaar.

Alleen de allerrijksten droegen echte harnassen, en die glommen niet. Dingen met zo'n grpote oppervlakte glanzend polijsten is een rotklus en 't gaat nog roesten ook. Vaak werd het zwart van het smeden er gewoon opgelaten, vandaar dat er zo veel "ridders in het zwarte harnas" in de verhalen zijn. Een mooiere oplossing was om het zwart eraf te polijsten, en de boel dan in prachtige kleuren te schilderen.
afbeelding
Een beschilderde helm.
Dat schilderen biedt bescherming tegen roest en voorkomt dat je het opnieuw hoeft te poetsen.

Afbeeldingen vinden van beschilderd middeleeuws wapenrustingspul is heel erg lastig, want in het Victoriaanse tijdperk (het tijdperk van het stelen en verpesten van archeologische vondsten!) zijn er veel opgepoetst tot ze glansden.

Overigens werden voor parades en dergelijke soms wel glanzende harnassen gebruikt, dus de ridder in glanzend harnas was ook toen al wel een theaterarchetype.

Laatste edit 06-01-2021 14:14

06-01-21 17:49:55
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
Quote @venzje:

wortel: Ik ben blij dat je op WMR terug bent. :D#ok

(Alleen worden de weetjes steeds minder nutteloos. ;
voor beide opmerkingen een #ok

07-01-21 10:51:34
Beereekhoorn
Oudgediende


WMRindex: 1.218
OTindex: 8.389
@venzje: wortel: dank voor het leesvoer, ik geniet er met volle teugen van ok

07-01-21 10:52:42
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906

08-01-21 14:34:19
nietmeer
afbeelding

Deze fietspompen sluiten na een jaar gebruik niet goed meer om het ventiel, en beginnen dan lucht te lekken. Eind van het liedje is dat je dan nog hooguit 3 bar in je band krijgt.

Standaard stadsfietsbanden hebben meestal minstens 3.5 bar nodig, omdat ze bij minder druk snel lekgaan.

Bovendien is door de sterke antileklagen bij moderne fietsbanden slecht te voelen hoeveel druk erin zit door te knijpen.

Niet-heel-nutteloze conclusie van dit feitje is dat een fietspomp met drukmetertje best handig is :ja

08-01-21 14:47:38
nietmeer

09-01-21 06:59:37
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
Onderzoekers en hulpverleners in India blijven zich verbazen over de vraag waarom er in de vele dichtbevolkte sloppenwijken in het land zo weinig zieken en doden door corona zijn. Mogelijk komt het door de verhoogde immuniteit die de bewoners hebben.

57 procent van de sloppenwijkbewoners van Mumbai heeft antistoffen tegen Covid-19 ontwikkeld. Nergens anders ter wereld is zo’n hoge aanwezigheid van antistoffen aangetroffen.
Het gemeentebestuur van Mumbai is blij met de uitkomst. Want hoewel het virus een stuk wijder verspreid lijkt te zijn dan verwacht, lijkt het aantal symptomatische gevallen juist een stuk lager te zijn. En het aandeel besmette mensen dat aan het virus sterft, is volgens de nieuwe cijfers slechts 0,05 tot 0,1 procent, al is dat getal waarschijnlijk weer te laag omdat niet alle coronadoden als zodanig zijn geregistreerd

... Want ziek, dat zijn de meeste mensen niet. En meer sterfgevallen dan gebruikelijk zijn er ook niet, de afgelopen maanden. In geen enkele sloppenwijk in India is een grootschalige uitbraak van Covid-19 geweest. Dit is iets wat de onderzoekers naar antistoffen het meest verbaast. Niet dat het virus juist in de dichtbevolkte sloppenwijken zo wijdverspreid blijkt te zijn - maar dat dit niet gepaard gaat met de ernstig zieken en dodentallen die je daarbij zou verwachten.

Een voor de hand liggende verklaring lijkt te zijn dat simpelweg niet alle coronadoden worden gerapporteerd. Zowel in Delhi en Mumbai bleken op meerdere momenten honderden coronadoden niet meegeteld. Dit werd achteraf wel gecorrigeerd. Op basis hiervan berekende wiskundige Murad Banaji van de Middlesex University in Londen dat een meer realistische sterftegraad tussen de 0,09 en 0,45 procent ligt. Maar zelfs die hoogste schatting is nog steeds flink lager dan in New York, en bovendien: sprake van oversterfte lijkt er niet te zijn. Het totale aantal doden in Delhi tussen april en juni was zelfs lager dan het jaar ervoor.

Een andere mogelijke reden volgens Juneja is de gemiddelde lage leeftijd van de Indiase bevolking, en vooral in sloppenwijken. De meeste mensen die positief testten in deze wijken waren tussen de 21 en 55 jaar. “En mogelijk hebben ze een beter immuunsysteem.[

- uit De Trouw

Laatste edit 09-01-2021 07:13

10-01-21 20:06:23
nietmeer
Kaneel is smakelijk zaagsel.

Het is de schors die van een boom gepeld wordt, en dan gedroogd. Terwijl het droogt krult het op en krijgt het de kaneelstokjesvorm. Voordat je het opeet wordt het meestal gemalen, en dan heb je smakelijk zaagsel!

11-01-21 13:47:35
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
Betreffende de voornaam Hans heeft reclamegoeroe Hans Ferrée een Hansyclopaedie uitgebracht.
Naar aanleiding hiervan heeft Henk van der Horst (het voormalig lid van het roemruchte humoristische gezelschap Farce Majeur) de Henken-encyclopedie samengesteld, een 'hebbeding voor Henkheters en Henkachtigen'

12-01-21 16:34:06
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
Linguïsten slagen er niet in de Etruskische taal te classificeren, maar zoveel is zeker: het Etruskisch is in géén geval verwant met de andere talen van Italië (Keltisch, Latijn, Oskisch, Umbrisch enzovoorts). Het behoort niet tot de Indo-Europese taalfamilie en evenmin tot de Semitische talen van het Oosten. Vanuit een aantal tweetalige teksten, maar vooral vanuit de inhoudelijke en structurele vergelijking van Etruskische teksten met gelijkaardige opschriften uit het Grieks of het Latijn, zijn ondertussen zo'n tweehonderd woorden duidelijk, alsook het feit dat het Etruskisch een agglutinerende taal is.

13-01-21 05:23:37
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
Veronderstel dat je een koude kop koffie heb, niet te drinken natuurlijk! Maar je hebt geen mogelijkheid tot het maken van vuur om de koffie op te warmen. In dat geval kun je tegen je tegen je koffie schreeuwen om deze op te warmen! :ja

Je dient wel een beetje geduld te hebben, het duurt 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen voordat je geluidsenergie voldoende is om je kop koffie op te warmen...

Misschien toch maar beter koud opdrinken ;)

13-01-21 05:47:34
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
@KhunAxe: 8O _O- Hoe warm is de koffie dan na 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen? Kokendheet? Kun je die niet beter met je handen opwarmen? :P

13-01-21 06:17:12
KhunAxe
Oudgediende


WMRindex: 7.842
OTindex: 3.189
@allone: Volgens het artikel dat ik gelezen heb is de koffie dan redelijk op temperatuur :)

13-01-21 07:53:19
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
@KhunAxe: Ik denk dat alleen de toegevoegde energie is berekend. Intussen blijft de pleur natuurlijk ook gewoon weer afkoelen.

13-01-21 08:51:48
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.822
OTindex: 90.578
@venzje:@KhunAxe: ... en hoelang duurt het tot de koffie verdampt is ? Niet zo lang, denk ik, een glas water is vrij gauw weg :D

Laatste edit 13-01-2021 08:52

13-01-21 09:03:34
venzje
Oudgediende


WMRindex: 22.565
OTindex: 7.906
@allone: Goed punt. #ok

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 .... 46 47 48 [49] 50 51 52 57 58 59 60

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven