hr
jaargang -23 - laatste artikel 4-12 18:00 - 75472 artikelen -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


moppen en spelletjes - moppen en spelletjes - moppen en spelletjes


1 2 3 4 .... 11 12 13 [14] 15 16 17 25 26 27 28

Steel een woord

18-09-14 08:41:33
nietmeer
@allone: Alhoewel ook ik @RupertMeurdog:'s posting erg lang vond kwam ik er achter dat ik ook de nodige ruimte nodig had om de meest interessante dingen over Peter de Grote te kunnen vertellen 8O Éen of twee regels zouden hem geen recht doen, en om dan meteen naar de bron te verwijzen vind ik ook weer zoiets.. Bovendien héb ik een samenvatting gemaakt, ik kon nog wel even doorgaan :D
Laatste edit 18-09-2014 08:41

18-09-14 08:47:27
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
SamuiAxe: dat zal best, Tsaar Peter was een interessante man (het schijnt dat hij veel incognito deed) .. maar ik had zelf een docu over hem gezien, en wist dus al het nodige over hem.. afgezien daarvan ontgaat mij de moed om iets te lezen, als het zo'n lang stuk is - daarentegen raak ik door een kort stukje vaak geinteresseerd, en ga dan vanzelf op zoek naar meer :D
(jaja, zo is de mens  ;) )

en deze eerste zin:
Quote @RupertMeurdog:
De Sovjet-Unie (vertaald "Radenunie"), voluit Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (Russisch: Союз Советских Социалистических Республик; Sojoez Sovjetskich Sotsialistitsjeskich Respoeblik) of afgekort USSR (СССР; SSSR), was een communistische staat in Eurazië tussen 1922 en 1991.
was toch al veelzeggend genoeg?! dan is verdere info niet nodig _O-

Laatste edit 18-09-2014 08:59

18-09-14 23:16:08
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Incognito houdt in dat men onherkenbaar is.

Tot de twintigste eeuw gingen vorsten en andere beroemde personen graag incognito op stap. Ze gedroegen zich dan als burgers, werden door niemand herkend en bleven gevrijwaard van ceremonieel en eerbetoon. Bovendien konden ze horen wat de mensen werkelijk dachten.

Tegenwoordig is dit niet goed meer mogelijk, al wordt het nog wel eens geprobeerd. Door televisie en fotografie weet iedereen hoe de bekende personen eruitzien, zodat ze spoedig herkend zullen worden. Het is voor beroemde mensen soms een groot probleem hoe ze uit handen van de paparazzi kunnen blijven.
-bron (meer)-

21-09-14 18:45:56
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
Maakt bekend bemind?
Volgens drie Nijmeegse wetenschapppers versterken contacten tussen verschillende etnische groepen sociale verbanden. Maar drie Rotterdamse onderzoekers betogen dat zulke contacten ook juist tot negatieve beelden kunnen leiden. Het is maar net waar je woont: in Utrecht of Limburg.

Laatste edit 21-09-2014 18:52

21-09-14 23:08:42
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
In een elektrisch systeem met twee polen of elektroden spreken we van kathode voor de pool waar de elektronen in gaan. De tegenstelde pool of elektrode heet de anode. De begrippen kathode en anode hebben betrekking op de richting van de doorgevoerde stroom. Dus afhankelijk of men een stroombron heeft of een stroomverbruiker kan de kathode postief of negatief zijn. In het geval van een stroombron is de kathode positief, in het geval van een stroomverbruiker is de kathode negatief.
-bron (meer)-

22-09-14 06:58:11
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552

Positief denken lijkt soms het toverwoord.
Positief denken maakt dat je alles goedkomt en dat je alles kunt bereiken wat je graag wilt. Zelfs genezing van kanker gaat volgens sommigen sneller door positieve gedachte.
Anderen zien succes, geluk en genezing niet als een gevolg van positieve gedachten. Volgens hen kun je zelf weinig invloed uitoefenen. Zij zien succes als een loterij: je hebt het of je hebt het niet en daaraan is niets te veranderen.
Toch zijn er wel bewijzen dat positief denken invloed heeft op je lichaam en geest en daarmee ook op je functioneren. Zo zeggen psychologen dat negatieve gedachten leiden tot angst, terwijl positieve gedachten juist stimuleren om radicale stappen te nemen. Ze stimuleren om te doen wat je écht wilt. Daardoor kom je op de plaats terecht waar je jezelf echt kunt ontplooien.
Positieve gedachten beïnvloeden niet alleen de keuzes en uitstraling van mensen. Positief denken heeft invloed op het lichaam: bepaalde hersencellen maken endorfine aan, een neurohormoon dat grote invloed heeft op de hersenen en de rest van het lichaam. Chemisch gezien lijkt endorfine erg op morfine. Net als morfine heeft endorfine een pijnstillende werking. Bovendien remt het ontstekingsreacties en brengt de stof het lichaam in een roes.
Endorfine is ook verantwoordelijk voor het gevoel van welbevinden en geluk. Een grote hoeveelheid endorfine in de hersenen maakt dat iemand zich gelukkig voelt en zin heeft in het leven. Mensen met een tekort aan endorfineproducerende cellen hebben dan ook grotere kans om depressief of schizofreen te worden..

de vraag is alleen: kun je je manier van denken wel veranderen?

22-09-14 22:26:03
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Sporten is gezond en werkt ontspannend, maar het kan ook een obsessie worden. Je wilt nog fitter, harder en mooier worden. Bij een sportverslaving, ook wel bigorexia genoemd, beheersen excessief trainen, calorieën verbranden, voeding en vooral endorfine je dagen.
-bron(meer)-

22-09-14 23:19:35
topaz
Senior lid


WMRindex: 702
OTindex: 345
S
Obsessie

Een obsessie is dwangmatig denken, een geestestoestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens door geobsedeerd is, kan de gedachten niet uit zijn hoofd zetten, hoewel hij of zij dit meestal wel wil. Het dwangmatig denken leidt vaak tot dwanghandelingen, ook wel compulsies genoemd.

Dit behoeft niet altijd pathologisch te zijn. Een obsessie die bij de gezonde mens optreedt is meestal geen blijvende psychische gestoordheid. Is de obsessie wel blijvend, dan spreekt men van een dwangvoorstelling.

Een bekende obsessie is stalken. Stalkers zijn geobsedeerd door een bepaald persoon en doen er alles aan om bij deze persoon in de buurt te komen.

23-09-14 06:53:25
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
Onze maatschappij gaat er vanuit dat we een vrije wil hebben. Vrije wil is een van onze belangrijkste idealen. Daarbij heeft iedereen wel ongeveer hetzelfde idee erover, maar is er niet één definitie. Deze ideeën/opvattingen noem je common-sense opvattingen. Oftewel: het 'gewone' denken over vrije wil.
Deze opvattingen zijn niet genoeg, want er zijn veel situaties waarbij de vrije wil discutabel is. Het is dus belangrijk om uit te vinden wat wél en wat niet uit vrije wil is. ...
Je bent echter nooit onafhankelijk, want je wordt beïnvloed door gevoelens, door je omgeving, door je verleden ... Niemand heeft een vrije wil, en je zou kunnen zeggen dat iedereen dwangmatig denkt

23-09-14 14:46:01
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Pavlov is geen ‘hardcore behaviorist’. Die geloven immers niet in het bestaan van een vrije wil. Zij geloven dat elke vorm van input een bepaalde output geeft in de vorm van houding of gedrag. Pavlovs observaties lijken dit echter tegen te spreken. Immers, hij kwam ook tot de conclusie dat veel reacties van de honden onvoorspelbaar waren.
-bron(meer)-

23-09-14 21:17:00
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
Het experiment van Pavlov heeft aanleiding gegeven tot allerlei verwarrende conclusies, waarbij het experiment te pas en te onpas wordt aangehaald. Het experiment kent dan ook zijn beperkingen:
1) Pavlov gebruikte een hond om het menselijke gedrag te kunnen verklaren. Wanneer hij een kat had gebruikt, dan was de uitkomst waarschijnlijk anders geweest.
2) Het kwijlen van de hond is een automatische lichamelijke reactie (als gevolg van het instinct van de hond). Dit kan niet zomaar toegepast worden bij allerlei ziekten van mensen. Door sommige medici wordt het voelen van pijn getracht te verklaren als was het een automatische reactie op bepaalde gedachten (de gedachte dat iemand verwacht pijn te gaan voelen). Het voelen van pijn is echter een waarneming en geen instinct.

23-09-14 23:22:13
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Een instinct is een soortspecifiek en erfelijk vastgelegd gedragspatroon, waarbij ervaring of leren geen rol speelt. Het instinct van een organisme is genetisch vastgelegd, waarbij specifieke actiepatronen (stimulus-respons) optreden als een gebonden keten van reflexen (Eng: fixed action patterns), bijvoorbeeld de reacties van een spin op specifieke trillingen in haar web. Ook het bouwen van een spinnenweb is een zeer goed voorbeeld van instinctief gedrag.
-bron(meer)-

24-09-14 06:41:02
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
wat wetenschappers ooit als een zwakte zagen, blijkt nu de sterke kant van een spinnenweb te zijn. Spinnenwebben zijn heel flexibel. Wanneer u er in eerste instantie druk op uitoefent, bewegen ze mee. Maar wanneer de druk te groot wordt, worden ze minder flexibel en uiteindelijk breken ze. Dat klinkt inderdaad als een zwak punt. Maar dat is het niet, zo ontdekten de onderzoekers. Want door deze aanpak blijft de schade beperkt tot een klein gebied. Slechts enkele draden van het web breken. De rest blijft gewoon functioneren.

heb ik SamuiAxe en @RupertMeurdog nu afgeschrikt? :P

Laatste edit 24-09-2014 06:44

25-09-14 16:52:05
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
@allone: #ok

De regenboog wordt veroorzaakt door breking en weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels. Deze zweven of vallen vrij en hebben dankzij hun oppervlaktespanning een bolronde vorm. Het licht breekt bij het binnengaan van een druppel, weerkaatst aan de achterkant van de druppel, en treedt na nog een breking aan de voorzijde uit, zoals uit een prisma. De verschillende kleuren in het witte zonlicht breken onder verschillende hoeken, wat een spectrum oplevert. De waterdruppel werkt dus tegelijk als een spiegel en een prisma.
-bron(meer)-

25-09-14 17:51:22
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
@RNoodles: ik vind jouw weetjes net zo #ok :)

We kunnen karma eveneens zien als een energie die we met ons denken, spreken en handelen produceren.
De karmische energie gaat net als de meetbare natuurkundige energie niet verloren.
We kennen de wet van actie=reactie..
Wie kaatst moet de bal verwachten is de vertaling van die natuurwet op het niveau van menselijke verhoudingen.

25-09-14 22:56:41
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Karma is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat letterlijk vertaald wordt als 'handeling', 'actie' of 'daad'. In zowel het hindoeïsme als het boeddhisme omvat karma de fysieke en mentale acties van een individu die gevolgen hebben voor het leven en volgende levens door middel van reïncarnatie. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. Karma gaat dan over zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt. Strikt genomen echter, verwijst karma alleen maar naar het verrichten van daden, niet naar de gevolgen van die daden. Het gevolg van een daad wordt 'vip#ka' genoemd.
-bron(meer)-

Laatste edit 25-09-2014 23:00

26-09-14 05:41:35
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont.
Een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen. Eigenlijk staat de wet van Karman (die het Karma regelt) boven het onderscheid van goed en slecht: dus zonder oordeel daarover.

In de Bhagavad Gita staat "yogastah kuru karmani", vertaalt met "established in Being perfrom action", oftewel "handel,gevestigd in het Zijn"

26-09-14 12:50:14
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Een morfologische soort is een verzameling organismen die een vergelijkbare, specifieke vorm hebben. Men onderscheidt bijvoorbeeld een eend van een kip omdat ze (onder andere) verschillend gevormde snavels hebben en de eend ook zwemvliezen heeft. Op deze manier werden soorten al voor het begin van de geschreven geschiedenis gedefinieerd. Het uitgangspunt is daarbij dat overeenkomst in de vorm duidt op verwantschap, het hebben van gemeenschappelijke voorouders. Hoewel er veel kritiek mogelijk is op het morfologische soortconcept, is dit concept nog steeds het meest gebruikte concept. Het neemt vooral in de plantkunde nog een belangrijke plaats in.
-bron(meer)-

27-09-14 07:04:17
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
Films dienen allereerst ter entertainment, maar het medium wordt vandaag de dag tevens gebruikt om maatschappelijke en culturele kwesties aan te kaarten en bespreekbaar te maken.
Regisseur Amol Gupte schreef de film Taare Zameen Par waarin de aandoening dyslexie wordt besproken. De film belicht de aandoening vanuit diverse oogpunten: het jochie, de ouders en de leraar, zodat het publiek een beeld kan vormen van wat de verschillende mensen denken en voelen.

27-09-14 19:45:09
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Dyslexie (uit het Grieks dys- ("beperkt") en lexis ("woord"), dus beperkt lezen; ook wel (onterecht) als woordblindheid aangeduid) is een term die in de wetenschap gebruikt wordt voor ernstige problemen met het kunnen lezen van woorden. Over het ontstaan is nog veel discussie, maar doorgaans neemt men aan dat de oorzaak van het leesprobleem gelegen is in het slecht functioneren van fonologische taalverwerking. Iemand met dyslexie heet een dyslecticus of dyslectica, meervoud respectievelijk dyslectici en dyslecticae, maar wordt geslachtsneutraal meestal 'dyslect' (meervoud 'dyslecten') genoemd.
-bron(meer)-

28-09-14 17:52:26
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
er is hier op het moment iemand online die grieks is en vieze rijmpjes maakt :P

28-09-14 23:46:20
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Krachtmoment, of simpelweg moment (zie bijvoorbeeld ook impulsmoment en traagheidsmoment), is in de mechanica en constructieleer een maat voor het rotatie-effect van een kracht
-bron(meer)-

29-09-14 05:58:34
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
"de mens is maat van alle dingen"
Met deze uitspraak verwierf de filosoof Protagoras ruim 2500 jaar geleden grote bekendheid. Hij gaf daarmee aan dat waarheid subjectief is, dat mensen verschillende meningen kunnen hebben. Wat voor iemand groen is, kan voor een ander blauw zijn. Of rood. Zoveel mensen, zoveel kleuren. Dat maakt mensen uniek en unieke mensen vinden wij fascinerend. Het is onze overtuiging dat ieder mens zijn eigen kijk op de wereld mag hebben. Dat is haar of zijn persoonlijke beleving

29-09-14 21:59:13
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Subjectiviteit houdt in het persoonlijk oordeel of de persoonlijke zienswijze van een individu, betrekking hebbend op of uitgaand van de persoonlijke zienswijze of smaak. Het tegenovergestelde is objectiviteit.
-bron(meer)-
afbeelding

30-09-14 06:12:38
allone
Oudgediende


WMRindex: 52.065
OTindex: 93.552
aardige definitie .. toch heeft subjectiviteit m.i. niet alleen met zienswijze of smaak te maken.. mensen zijn subjectieve wezens, onafhankelijk van zienswijze/smaak.. objectiviteit is een poging daar afstand van te nemen.. en komt waarschijnlijk het beste, en alleen, tot stand, als de mens getuige is van alle handelingen die door het lichaam en omgeving verricht worden, zonder zelf betrokken te zijn.
m.a.w. als activteit niet meer de stilte van zuiver bewustzijn overschaduwd.
maar ook dan is men subjectief.. alles is subjectief :P

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 .... 11 12 13 [14] 15 16 17 25 26 27 28

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven