Geachte Randstadbewoners, als simpele plattelandsboer (zo mag u me rustig noemen, we zijn niet zo gauw beledigd) vraag ik me langzamerhand af: is het niet genoeg geweest?

Altijd maar polariseren, altijd overal iets achter zoeken. Misschien is het een idee om vanaf heden uw ideen gewoon binnenskamers of binnen de Randstad te houden. Stop eens met van alles iets te vinden en geen tegengeluid te dulden.

Wat hebben wij op het platteland met 'genderneutraal' te maken? Wij hebben gewoon twee soorten toiletten. Wat hebben wij met de zwartepietendiscussie te maken? Bij ons is hij een cultuurfiguur en dus gewoon zwart. Wat hebben wij ermee te maken dat Kerst een winterfeest moet worden en Pasen een voorjaarsfeest? Voor ons blijft het Kerst en Pasen. Wij laten ook het Suikerfeest Suikerfeest. Ieder zijn eigen cultuur en ieder zijn eigen plezier.

We moeten rekening houden met andere culturen, hoor ik u zeggen. Waarom moeten andere culturen geen rekening houden met ons? Wat is er verkeerd aan? Kijk eens om u heen. Schaamteloos om steeds maar weer te polariseren en n richting op te willen kijken. Stop er eens mee. Geniet van de mooie dingen.

Voor onze medelanders: vergeet de slachtofferrol, zet de schouders eronder. Kijk niet naar wat Nederlanders u onthouden. Kijk naar uw landgenoten die prachtige dingen hebben bereikt, op eigen kracht. Stop daar energie in. Ga ook eens leven met echte democratische waarden. Wat zullen we dan een mooie wereld hebben. Wij boeren hebben die trouwens al, maar wij hebben alleen maar GBV-diploma's (gezond boerenverstand).

Mensen, gewoon genieten. En kijk wat minder naar elkaar.