Big Brother bepaalt in Oostenrijk wanneer je in je eigen huis mag roken.
Het Hooggerechtshof stelde de uren vast wanneer een man in Wenen binnen zijn eigen woning of op zijn balkon mag roken.
De zaak was aangespannen door een professor van een universiteit in Wenen die klaagde over de sigarenrook van de buurman die een verdieping lager woont.
De buur rookt elke dag één of twee sigaren, soms op zijn balkon of binnen met de ramen open, als het koud is. Dat doet hij vooral ’s nachts tussen middernacht en twee.
Een districtsrechtbank legde eerst een totaal rookverbod op, ook al omdat een andere buur was verhuisd omdat de kinderen van het gezin ademhalingsproblemen kregen.
Daar ging de roker tegen in beroep, waarop hij het recht kreeg om tussen 10 uur ’s avonds en twee uur in de ochtend te roken. Vervolgens ging de professor daar weer tegen in appèl bij het Hooggerechtshof.
Het Hof bepaalde dat de man in de periode van 1 mei tot en met 31 oktober niet mocht roken overdag tussen 8 en 10, 12 en 3 en van 6 tot 8 ’s avonds.
Vanaf 1 november tot en met 30 april mag hij niet roken ’s morgens tussen 8 en 9, ’s middags tussen 1 en 2 en ’s avonds tussen 7 en 8. ’s Nachts mag hij ongeacht het seizoen niet roken tussen 10 en 6.