We moeten minder vlees en andere dierlijke producten (melk, kaas) gebruiken, minder alcohol en frisdrank drinken en sowieso over de hele linie minder consumeren. Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook goed voor het milieu. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het RIVM vindt dat de overheid een actieve rol moet spelen om duurzaam en gezond eten te bevorderen, aldus de Volkskrant. Het rapport geeft als voorbeeld het heffen van accijns of een hogere btw-heffing op vlees en duidelijke etiketten op voedsel zodat de consument in een oogopslag kan zien of een product gezond en duurzaam is.

Het rapport van het RIVM verschijnt aan de vooravond van de Voedseltop die donderdag in Den Haag wordt gehouden. De 150 invloedrijkste beslissers uit de Nederlandse voedselwereld komen samen om te praten over het voedselbeleid van de toekomst.

Wil Nederland zijn klimaatdoelstellingen halen, dan ontkomen we er niet aan de uitstoot van broeikasgassen door onze voedselconsumptie te beperken, aldus het RIVM.