In bijna heel Nederland blijkt krijten in de openbare ruimte verboden te zijn. Ook in Groningen en Drenthe. „Wat is er nou leuker dan stoepkrijten?”
Hanna (7) en Floor (7) uit Groningen zijn druk in de weer. „Heb jij de groen? Dan maak ik land. Of nee, nog meer stipjes.” „Maar dan heb ik de roze nodig!” Het vergt wat werk , maar dan heb je ook wat: een prachtig stoepkrijtkunstwerk, vlak voor je huis. Een vergunning hebben de dames niet voor hun straatkunst. Is ook niet nodig, toch?
Eigenlijk is het wél nodig. De meeste Nederlandse gemeentes hebben, diep weggestopt in de zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (apv), een regel die het aanbrengen van krijt in de openbare ruimte verbiedt. In alle gemeentes in Groningen en Drenthe is krijten officieel verboden. Een politieagent met een slechte bui zou kinderen als Hanna en Floor een boete van 140 euro kunnen geven voor hun kunstwerk.
Zo’n regel is belachelijk, vond Radio 2-deejay Gerard Ekdom. Hij riep woensdag uit tot Stoepkrijtdag: „om te laten zien dat het gewoon leuk is en niets kwaad doet”, schreef hij op de speciaal aangemaakte Facebookpagina. Het idee sloeg aan. Overal in Nederland pakten mensen de krijtjes op.
Ellen Linde, die lesgeeft op basisschool De Wel in Nijeveen, gooide spontaan de lesdag om. Ze hoorde over het stoepkrijtverbod op Radio 2 en net als Gerard Ekdom was ze verbijsterd. „Wat is er nou leuker dan stoepkrijten? Mijn eigen kinderen doen het ook voor het huis. En er heeft niemand last van, want na één regenbui is het weg.” Ter ere van Stoepkrijtdag mochten de kinderen van De Wel gisterochtend het hele plein volkrijten. „Daar waren ze hartstikke blij mee”, zegt Linde.
Een aantal gemeenten heeft de regelgeving al aangepast. Daar is stoepkrijten nu gewoon toegestaan. In Groningen is het krijtverbod al een tijdje een doorn in het oog van D66 en ChristenUnie. In 2015 dienden deze partijen een motie in om de apv eens wat op te schonen.
„Dat was onder meer vanwege het stoepkrijtverbod”, licht Edward Koopmans van de ChristenUnie toe. „Het is zo overbodig. Dat er een regel over bekladding is, om graffiti te verbieden, snap ik natuurlijk. Maar ik vind het raar dat krijt daar ook bij staat. Dat moet haast wel geschrapt kunnen worden.”
Het college van burgemeester en wethouders is bezig met het opschonen van de apv, zegt woordvoerder Eddy Beuker. Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen de letter en de geest van de wet: „Ik kan me niet indenken dat hier ooit een kind een boete zou krijgen voor een stoepkrijttekening.”
Voor Floor en Hanna kan het verbod niet snel genoeg geschrapt worden. „Stoepkrijten is leuk. En de straat wordt er ook nog mooi van.”