Vijf dierenactivisten zijn zaterdagnacht rond 1 uur van Schiermonnikoog afgezet. De vier vrouwen en man protesteerden op het eiland tegen het Kallemooifeest. Ze hadden zich vastgeketend aan de paal waar ieder jaar een haan in gehesen wordt.

De politie liet ze met een watertaxi naar de vaste wal terugbrengen. Bij het Kallemooifeest wordt traditiegetrouw tijdens Pinksteren een haan opgesloten in een kooi met wat voer. Het dier zit drie dagen lang op een twintig meter hoge paal. Er is al jaren discussie over de traditie. Volgens activist Dimitri Westerveld is het achterhaald: ,,Een dier wordt gebruikt voor een leuk spelletje.’’

Vier activisten hadden zich met kettingen vastgemaakt aan de paal, zodat deze niet omhoog kon worden gehesen. Een vijfde wilde dat ook doen, maar werd tegengehouden door een eilander. ,,Het was bedoeld als vredige demonstratie’’, zegt Westerveld. Al was de sfeer tijdens de actie niet bepaald vredig, aldus Westerveld. Hij zegt: ,,Onze schoenen werden uitgetrokken en weggegooid, we werden uitgescholden en getreiterd. Het enige wat de activist wil is een gesprek aangaan als ‘normaal persoon.’ Hij wil de discussie aanwakkeren.

,,We doen het niet voor de lol’’, zegt hij. De man was vorig jaar tijdens Pinksteren ook op het eiland. ,,Van vorig jaar hebben ze nog niets geleerd’’, zegt hij. ,,We konden weer op dezelfde manier bij de paal komen.’’ De activisten werden uiteindelijk met een grote schaar van de paal losgeknipt en ‘voor hun eigen veiligheid’ op de watertaxi naar de vaste wal gezet.

Volgend jaar is hij weer van de partij, laat Westerveld desgevraagd weten. ,,Ik hou niet op voor het stopt.”