Burgemeester Ineke van Gent baalt van de commotie rondom het Kallemooifeest op Schiermonnikoog. Ook vindt ze dat de dierenorganisaties die tegen de traditie zijn, onwaarheden vertellen.

Tijdens het Kallemooifeest zit er drie dagen lang een haan in een mand in een achttien meter hoge mast. Vijf dierenorganisaties, waaronder comité Dierennoodhulp, vinden dit dierenmishandeling en hebben daarom aangifte gedaan tegen de Kallemooicommissie, de eigenaar van de haan en de burgemeester van Schiermonnikoog.

Daarnaast vinden ze dat er willens en wetens kinderen aangezet worden tot diefstal. De traditie beschrijft namelijk dat de gebruikte haan door jongeren van een boer wordt gestolen.

'Sinds vorig jaar wordt de haan niet meer gestolen en niemand zet kinderen aan tot diefstal zoals deze dierenorganisaties beweren. De haan wordt rustig overgedragen en naar de mand gebracht. De eigenaar stelt de haan beschikbaar', vertelt burgemeester Ineke van Gent. 'Ik vind het niet fijn dat er dingen de wereld in worden gebracht die niet kloppen.'

Ook gaat het volgens Van Gent goed met de haan. Ze vindt dat de dierenorganisaties 'overdrijven' en die hun energie maar op andere zaken moeten richten waarbij er sprake is van dierenleed. 'Dat is hier niet het geval. Het gaat heel goed met de haan. Vanmiddag heb ik dat nog met een dierenarts gecontroleerd. Het dier is nog springlevend en vermaakt zich prima en heeft genoeg eten en drinken.'

Maandagavond gaat Van Gent weer kijken hoe het met de haan is. Via een webcam kunnen ze het dier in de gaten houden.

Ze merkt ook op dat deze kwestie energie vraagt van de ambtelijke organisatie, terwijl die tijd beter gebruikt kan worden voor andere zaken, zoals de afwikkeling van de containerramp.

Over de aangifte die tegen haar is gedaan, is Van Gent kort: 'Het staat iedereen vrij om aangifte te doen. Ik zie de afwikkeling met vertrouwen tegemoet, want er is absoluut geen sprake van dierenleed.' Ook wijst ze erop dat de rechter en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de traditie hebben goedgekeurd.
Foto