Een jonge vrouw uit het Amerikaanse Texas zal voortaan twee keer nadenken voor ze weer een puistje uitknijpt. Katie Wright kon het niet laten toen zich onderhuids een bobbeltje vormde boven haar oog. Een uur later was haar hele gezicht opgezwollen.

,,Ik ging het puistje te lijf omdat het pijn deed en ik het niet langer kon negeren", schrijft de jonge vrouw op Facebook. ,,Binnen een uur zwol mijn gezicht helemaal op en voelde het warm aan. Het deed vreselijk veel pijn. Alsof er iets op het punt stond om uit mijn huid te barsten."

Ze snelde naar de spoedafdeling van het St. David's Hospital in Austin. Dokters stelden vast dat ze geen acne, maar een acute bacteriŽle infectie had. Die was veroorzaakt door streptokokken of stafylokokken, vermoedelijk afkomstig van het borsteltje waarmee ze haar wenkbrauwen opmaakte.

,,Omdat het op mijn gezicht was, was er een groot risico dat het zich zou verspreiden naar mijn hersenen of mijn ogen. Bij dat laatste kon ik blind worden", schrijft ze. ,,Ik kreeg onmiddellijk een stevige dosis antibiotica, maar kreeg een allergische reactie van een van de geneesmiddelen, waardoor het nog erger werd. Gelukkig hadden de dokters het snel door en konden ze meteen ingrijpen."

Intussen is Katie aan de beterende hand en ziet haar gezicht er weer normaal uit, maar ze wil andere vrouwen waarschuwen. ,,De bacteriŽn kwamen waarschijnlijk van de borstel van het potlood waarmee ik mijn wenkbrauwen opmaak", zegt ze. ,,Ik was altijd goed mijn gezicht en mijn schoonheidsspullen nadat ik die heb gebruikt, maar dat deed ik niet met mijn wenkbrauwborsteltje. Als je make-up draagt, vergeet dan nooit om Šl je spullen te ontsmetten voor je het opnieuw gebruikt. Het is een kleine moeite en je vermijdt er een pijnlijke, dure en traumatiserende ontsteking in je gezicht mee."

Ze zette ook twee foto's online die amper 48 uur na elkaar zijn genomen en die de impact van de infectie tonen. ,,Het was griezelig en vreselijk, maar het had nog veel erger kunnen zijn", zegt ze op een pagina waar ze nu geld inzamelt om de behandeling te helpen betalen. ,,Het was geen goedkope les. De ziekenhuisrekeningen lopen in de duizenden dollars en ik heb ze nog niet allemaal kunnen betalen."
Foto