Dit is niet te bevatten, staat er op de rouwkaart van de op 61-jarige leeftijd overleden Truus van der Haring-Bloem uit Roden. Haar weduwnaar Ruud beseft een maand na haar dood nog maar nauwelijks wat er gebeurd is. Zijn altijd kerngezonde vrouw stierf op 1 december in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan een 'vleesetende bacterie'.

,,Dinsdagochtend zat ze hier nog rustig en zei ze alleen dat ze niet zo lekker was", vertelt Van der Haring. ,,Een paar uur later zat er een heel ziek mensje op de bank. De huisarts stuurde ons meteen naar het ziekenhuis." De woensdagmorgen probeerden de artsen in het UMCG haar nog te opereren. Maar haar organen vielen uit en een uur later was ze dood. ,,En dat allemaal door zo'n heel klein wondje op haar schouder", zegt een verbaasde Van der Haring.

Puistje

Zijn vrouw Truus ontdekte voor het weekend een soort puistje op haar linkerschouder. ,,Daar heeft ze wat aan zitten krabben en zo moet die bacterie in het bloed terecht zijn gekomen." 's Maandags dacht haar huisarts nog dat het niets ernstigs was. Dinsdag raakte haar schouder gezwollen, ging ze scheef hangen en voelde ze zich ziek. ,,Ik belde haar maar ze kon slecht uit haar woorden komen, alsof ze slaperig was." De huisarts dacht eerst nog aan een lichte beroerte. Van het Martini ziekenhuis gingen ze al snel door naar het UMCG.

Van der Haring zoekt zelf nadrukkelijk de publiciteit. ,,Om mensen te waarschuwen dat dit je zomaar kan overkomen." Het is uiterst zeldzaam dat iemand komt te overlijden door een streptokokbacterie. Het aantal ernstige besmettingen met streptokokken dat in een ziekenhuis als het UMCG terecht komt, is ieder jaar op een hand te tellen. En er overlijden nog minder mensen aan, weet professor dr. Alex Friedrich, hoofd van de afdeling medische microbiologie van het UMCG. Streptokokken zijn veel voorkomende huidbacteriën. Ze verspreiden zich van mens tot mens in het winterseizoen, net als verkoudheid en griep. De voor de mens meest kwaadaardige soort is de streptococcus pyogenes, of de 'pusvormende bacterie'.

A-streptokok

,,Tot zestig jaar geleden was deze A-streptokok een van de belangrijkste doodsoorzaken bij de mens", zegt Friedrich. ,,Hij richt tegenwoordig veel minder schade aan door het gebruik van antibiotica en door een betere weerstand bij de mens, maar ook doordat de stam met deze schadelijke kenmerken veel minder voorkomt." De A-streptokok is ook bekend van de ziektes roodvonk en een gewone keelontsteking. Als deze streptokok in een wond terecht komt, kan er een ernstige ontsteking ontstaan. Dergelijke ziektes konden voor de ontdekking van penicilline levensgevaarlijk zijn. Een bepaalde vorm van de A-streptokok kan zich binnen enkele uren sterk vermenigvuldigen in een wond en snel een giftige, toxische stof verspreiden die een nog groter deel van het lichaam aantast. Vaak is amputatie van lichaamsdelen nodig. Friedrich kent het voorbeeld van een chirurg die tijdens een operatie een sneetje in zijn vinger opliep, waarbij enkele uren later de halve vinger geamputeerd moest worden.

,,Het probleem is dat je heel snel moet weten welke soort streptokok het is, en dat kan alleen door een microbiologische diagnose", vervolgt Friedrich. "Als je er dan op tijd bij bent, kan het bestreden worden met een combinatie van penicilline en middelen tegen de toxische stoffen."