Een Indiase deelstaatparlementariŽr heeft de belangrijkste toeristische trekpleister van het land onder vuur genomen. De hindoe-nationalist Sangeet Som noemde de Taj Mahal, het beroemde marmeren mausoleum bij de stad Agra, 'een smet op de Indiase cultuur'. Volgens de politicus is het mausoleum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, gebouwd door 'verraders.'

De Taj Mahal werd in de zeventiende eeuw geconstrueerd door moslimheerser Shah Jahan, als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed was overleden. Volgens fans is het mausoleum daarom een ode aan de liefde.

De uitspraak van parlementariŽr Som illustreert de bedenkingen die sommigen in de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP bij het monument hebben, omdat het is gebouwd door een moslim. Toen de deelstaat waarin de Taj Mahal ligt onlangs een boekje met bezienswaardigheden publiceerde, kwam het mausoleum daar zelfs niet in voor.

Maar de uitspraak van Som gaat veel IndiŽrs toch te ver, en op sociale media stak een storm van protest op. Een woordvoerder van de BJP verzekerde daarop dat het slechts om een 'persoonlijke mening' van de parlementariŽr ging. "De Taj Mahal is een belangrijk deel van onze geschiedenis."
Foto