Duitsers krijgen morgen waarschijnlijk geld toe voor hun energieverbruik. Het zal in Duitsland zo veel waaien dat er mogelijk een recordhoeveelheid aan windenergie wordt geproduceerd en de elektriciteitsprijs voor een dag onder nul zakt, meldt het persbureau Bloomberg. Hoe het bedrag precies wordt verrekend, is onduidelijk.

Duitsland is al langer de Europese koploper in het produceren van windenergie. Een derde van de capaciteit van alle windmolens in de EU wordt geleverd door Duitsland.

Maar morgen wordt er nog meer windenergie geproduceerd dan anders, doordat het harder gaat waaien. "In het noorden van Duitsland gaat het morgen stormen, net als bij ons op de Wadden", zegt weerman Peter Kuipers Munneke. "Ook in het Duitse binnenland waait het morgen een stuk harder dan normaal, met windstoten tot boven de 100 kilometer per uur."

En dat gebeurt net op een dag waarop relatief niet veel stroom wordt gebruikt, mede doordat veel bedrijven dicht zijn. Producenten kunnen in dat geval het best centrales stilleggen, schrijft Bloomberg.

Voor Nederland zal de hogere productie weinig gevolgen hebben, zegt Charles Hakkert van Eneco. Netbeheerder Tennet sluit een groot deel van de grens tussen het Nederlandse en Duitse net, om zo de schommelingen in Duitsland eventueel te kunnen opvangen. "Zo weten ze zeker dat het licht overal aan blijft gaan."

Mogelijk wordt de windenergie morgen niet massaal opgeslagen. Dat komt doordat er te weinig geschikte accu's zijn, zegt energie-onderzoeker Peter Kalverla van de Wageningen Universiteit. "De opslag van windenergie is nog erg kostbaar en nog niet rendabel. De voor de hand liggende oplossing is het aanleggen van accu's, alleen die techniek is nog niet ver genoeg om dat overal te doen."

Het is niet de eerste keer dat stroom in Duitsland gratis is. Al eerder zakte voor een korte periode de prijs voor stroomgebruik onder nul, maar morgen gebeurt dat voor het eerst dit jaar een hele dag.