Als het aan ProRailbaas Pier Eringa ligt, moeten machinisten minder vaak op de rem trappen voor spoorlopers. Zijn uitspraak heeft tot heel wat verontwaardiging geleid.

Dit jaar zijn 796 boetes uitgeschreven voor gevaarlijk gedrag rond het spoor. Denk dan vooral aan voetgangers en fietsers die oversteken terwijl de spoorbomen al dicht zijn.

Dat gedrag leidt tot veel vertragingen, en dat zint Eringa niet. "Iemand die zijn hond uitlaat, loopt daar waarschijnlijk omdat die de buurt kent. Dat soort spoorlopers verknallen de punctualiteit. Iedere trein die niet op snelheid kan rijden, verstoort enorm. Het is om heel boos van te worden en dat ben ik ook", zegt hij in het AD. Hij noemt het begrip spoorlopen 'te sympathiek en kwajongensachtig'.

In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op Eringa's uitspraak. De VVD, SP en PVV vindt dat Eringa te weinig rekening houdt met het psychisch leed van een machinist die een spoorloper voor zijn trein krijgt. VVD-Kamerlid Jan Middendorp vindt dat punctualiteit nooit voor veiligheid van mensen mag gaan. PvdA'er Gijs van Dijk heeft het over een 'boude, idiote uitspraak'.

Eringa maakt wel een voorbehoud voor spelende kinderen. "Dan is er natuurlijk geen discussie, natuurlijk ga je dan langzamer rijden."

Het is niet de eerste keer dat Eringa de volle laag krijgt vanwege een ongelukkige uitspraak. Eerder wekte hij de woede vanwege een opmerking over zelfmoord op het spoor: "Als iemand om halfvijf 's middags voor de trein springt, denk ik weleens: hè verdikkeme, kies dan een ander tijdstip", zei hij in 2015 tijdens de Dag van de Rail in Utrecht. Die uitspraak werd hem door spoormedewerkers niet in dank afgenomen.