Wetenschappers zijn gefascineerd door een tot nu toe onbekend fenomeen in de natuur in Japan: vrouwtjesapen die mannetjesherten bespringen en bewegingen maken als zijnde getrouwd.

Wetenschappers van de universiteit van Lethbridge in Canada onderzochten het fenomeen, nadat eerder dit jaar een mannetjesaap was gefilmd die hetzelfde deed bij een vrouwtjeshert. Het gaat om sneeuwapen (makaken) en sikaherten. De dieren leven in elkaars buurt. De herten eten het voedsel dat de apen laten liggen en de apen berijden de herten soms, zoals mensen paarden berijden.

De onderzoekers waren benieuwd of het een eenmalig incident was, dat toevallig was vastgelegd, of dat er toch meer aan de hand was en begonnen de apen te observeren. Daarbij maakten ze ook filmopnames. Opvallend was dat hetzelfde gedrag vaker werd gezien, maar nu door vrouwtjesapen bij mannetjesherten.

De wetenschappers vergeleken het bespringen van de herten door vrouwtjesapen met seksueel gedrag tussen vrouwtjesapen onderling, waar al eerder onderzoek naar was gedaan. Ze concluderen in de studie dat het gedrag dat ze op de herten laten zien vrijwel hetzelfde is als wat ze bij elkaar doen.

Wat nou precies de reden is van het gedrag, weten de onderzoekers niet. Ze hebben er wel theorieŽn over. Eťn van de theorieŽn is dat de jonge apen de herten gebruiken om te oefenen voor seks met mannetjesapen. Hoe dan ook kan het wel eens een nieuwe traditie zijn in de sneeuwapenwereld, zegt een onderzoeker in The Guardian.
Filmpje