Een vrouwelijke islamitische religieuze geleerde die afgelopen vrijdag de vrijdaggebeden leidde in de Indiase deelstaat Kerala, wordt nu geconfronteerd met doodsbedreigingen, zo melden de Indiase media.
De 34-jarige Jamida, de algemene secretaris van de Quran Sunnath Society, had de gebeden bij een grote samenkomst geleid in strijd met de normen, die alleen mannen toestaan om imams te zijn.
"Nergens in de islam staat geschreven dat vrouwen worden uitgesloten van het leiden van gebeden, we moeten de religie uit de handen van een patriarchale groep imams en predikers zien te krijgen," vertelde ze de Hindustan Times.
"De Koran is niet discriminerend tegen vrouwen, mensen die dat zo interpreteren doen dit, er is niets te vinden in het Heilige Boek dat er aan in de weg staat dat een vrouw een imam is," voegde ze eraan toe.
Nadat ze eerst lof voor haar optreden had gekregen, wordt Jamida nu geconfronteerd met doodsbedreigingen op sociale media en anderszins, en heeft zij politiebescherming gezocht.
"Ik heb veel bedreigende oproepen ontvangen en ook op sociale media spreken mensen openlijk schande over mijn beslissing", zegt ze onverschrokken.
De Koran Sunnath Society, waar Jamida deel van uitmaakt, werd gevormd door "de hervormingsgezinde predikant Chekanur Moulavi die vermoedelijk vermoord werd door extremisten in 1993 voor het ter discussie stellen van enkele gebruiken en praktijken", meldde de Hindustan Times.
Als een fan van Amina Wadud, de geleerde die meer dan een decennium geleden gebeden in New York voorging in gebed, gelooft Jamida dat mannen de islam voor hun eigen gemak hebben geďnterpreteerd en dat ze hoopvol is op verandering.
"Veranderingen zijn zichtbaar in de gemeenschap, vrouwen zullen naar voren moeten komen om een einde te maken aan de dominantie van de geestelijkheid die religie interpreteert volgens hun eigen manier om de overhand te krijgen."