Een vrouwelijke voetbalcommentator blijkt voor velen toch nog een stap te ver. De 54-jarige Claudia Neumann doet voor de Duitse ZDF verslag van het WK voetbal in Rusland en krijgt op sociale media veel kritiek.

"Claudia Neumann mag van mij de vloer dweilen bij ZDF, maar alsjeblieft geen wedstrijden becommentariŽren", schrijft iemand op Twitter. "Spannende wedstrijd, maar vanwege Claudia Neumann heb ik de tv uitgezet", schrijft een ander.

Thomas Fuhrmann, de baas van de ZDF-sportredactie, is er helemaal klaar mee. "Wij accepteren natuurlijk kritiek, ook bij de commentatoren, maar wat er bij Claudia Neumann gebeurt gaat alle grenzen te buiten", zegt hij tegen Spiegel Online.

"Hier wordt duidelijk iets fundamenteels aangestipt; een vrouw die commentaar geeft bij een mannenwedstrijd. Sommigen draaien daarvan helemaal door. Het is heel laag."

Neumann gaf dinsdag commentaar bij de wedstrijd tussen Japan en Colombia en zei toen dat een Japanse speler bij Mainz had gespeeld, maar dat bleek FC KŲln te zijn. Daarop brak op sociale media een ware hetze tegen haar los.

"We accepteren geen haat, boosaardigheid en seksistische beledigingen", zegt Fuhrmann. Onze collega heeft veel vakkennis en doet het goed op het WK-voetbal." Het is volgens Fuhrmann vanzelfsprekend dat zij, net als haar mannelijke collega's, wel eens een fout maakt tijdens haar werk.

Neumann krijgt ook bijval van de legendarische sportcommentator Marcel Reif die vroeger ook voor ZDF werkte. "Het is onbeschrijfelijk, want het heeft met objectiviteit niets te maken. Bij Claudia Neumann scheelt er niets aan vakkennis. Uitroepteken. Punt."

Ook twee jaar geleden bij het EK in Frankrijk kreeg Neumann het al flink te verduren. "Als iemand per se geen vrouwenstem wil horen bij het voetbalcommentaar, is een neutrale beoordeling al nauwelijks meer mogelijk", zei ze destijds. "Ik zie het niet als kritiek, ik zie het alleen als belediging."

De eerste vrouwelijke Duitse voetbalcommentator krijgt op Twitter ook veel bijval. Veel mensen nemen het voor haar op en zeggen het verfrissend te vinden dat een vrouw commentaar geeft bij de wedstrijd.
Foto