VIJFHUIZEN - De 24-jarige Joris van der Kleij had ťťn grote droom: een strand in Vijfhuizen. Dit weekend ging die lang gekoesterde wens in vervulling en opende hij zijn eigen stadsstrand. "Het is mijn droom en iedereen hier leek er klaar voor."

Van der Kleij stak er al zijn spaargeld in om het strand te realiseren. "Het is een droom die ik al heel lang heb. Stadsstranden in Haarlem of Amsterdam vind ik heel erg leuk en ik dacht: 'Waarom ook niet in Vijfhuizen'", zegt Joris tegen NH Nieuws.

Het idee ontstond enkele jaren geleden al. Hij stopte er veel liefde, tijd en geld in om het daadwerkelijk te realiseren. "Het ziet er misschien simpel uit, maar ik heb wel 33 schetsen gemaakt", lacht Joris.

Het vinden van een geschikte plek was niet zo eenvoudig. Het liefst had Joris een strand aan het water gehad, maar dat was lastig vanwege de regelgeving rondom hygiŽne en veiligheid. Tussen het voetbalveld en het tennisveld bleek ook een prima een strand te passen. "Het is een beetje kale plek in Vijfhuizen, maar niemand verwacht het hier, dus je kunt wel zeggen dat het een geheim plekje is."

Het strandje ligt daarbij op een gunstige plek. Joris liet 50 kuub wit zand storten op het asfalt. Bijna alles maakte de Vijfhuizenaar zelf van recyclebaar materiaal, zoals pallets. Zo ook de foodtrucks, waar de bezoeker terecht kan voor een lekker hapje.

Joris begon op zijn 12e al met het koken voor ouderen in de buurt. Uiteindeljk groeide dit uit tot zijn eigen evenementenbureau. Na het organiseren van Vijfhuizen Culinair was het voor het dorp geen grote verrassing dat hij opnieuw met een initiatief zou komen.

"Iedereen kent Joris in het dorp, hij heeft zoveel leuke ideeŽn", vertelt een blije bezoeker. "Natuurlijk gaat dit een succes worden. We gunnen hem dit ook." Haar vriendin is ook laaiend enthousiast. "Hier wordt over gesproken op het schoolplein hoor", lacht ze.

De gehele maand juli zal het strand nog geopend zijn op vrijdag, zaterdag en zondag.