Koeien, varkens en kippen moeteen weer gewoon seks hebben. Dat is er in het tijdperk van de kunstmatige inseminatie helemaal bij ingeschoten.
"Pure flauwekul", meent de Millingse varkenshouder Jan Scholtens. "Bloedserieus", zegt Boris van Oirschot van de Amsterdamse actiegroep Sex voor Dieren die veertigduizend handtekeningen wil verzamelen zodat natuurlijkse seks voor dieren in de Tweede Kamer kan worden besproken.
Particulieren kunnen geld storten zodat de actiegroep animeer-dieren kan aanschaffen die de seksuele behoeften van soortgenoten bevredigen. "Wel met safe seks", belooft Van Oirschot.
De actiegroep vindt dat dieren "die hard voor ons werken door melk, vlees, eieren te produceren recht hebben op goede arbeidsomstandigheden. Behalve lol in het werk, behoort daar zo nu en dan een gezonde vrijpartij bij."
De seksuele ontplooi´ng van dieren is altijd onderbelicht gebleven. We hebben in Nederland 1,3 miljoen kalveren, tien miljoen varkens en zevenhonderdvijftig miljoen kippen die als maagd sterven omdat ze kunstmatig bevrucht worden.
Vroeger had je tenminste nog de bullenloper die met de stier langs de deur ging om koeien te dekken", zegt Van Oirschot.
Varkenshouder Jan Scholtens voelt niets voor vrije seks in zijn stallen. Met het sperma van ÚÚn beer kan ik zestig zeugen in de week bevruchten. EÚn beer kan niet meer dan drie, vier zeugen dekken per week."
De actie van Sex voor Dieren strekt zich ook uit tot huisdieren. Particulieren kunnen zich bij de stichting melden voor een huisdierendating of een peepshow met parende lieveheersbeestjes.