Huh, strooien in de zomer? Jawel, in de gemeente Geldermalsen rijden strooiwagens rond om zout te strooien. En nee, ze zijn daar niet gek.

Het zout zou voorkomen dat het asfalt gaat plakken. Door de hitte wordt op een aantal wegen in de gemeente de bovenlaag vloeibaar. Het spul blijft aan banden van auto's plakken, waardoor er schade aan de weg ontstaat. Ook de banden zelf hebben eronder te lijden.

Strooizout kan dat tegengaan, en vandaar het opmerkelijke schouwspel van strooiwagens in hartje zomer. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid op de weg.

Woordvoerder Co van Leeuwen van de gemeente Geldermalsen zegt dat niet alle inwoners direct doorhadden waarom er wordt gestrooid. "Er zijn mensen die het niet helemaal begrijpen", zegt hij. "'Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig', hoor je dan. Maar zo gek is het niet. En als we het niet doen, hoor je over een tijdje weer dat de wegen er zo slecht bij liggen."

Navraag bij Rijkswaterstaat leert dat gemeenten en provincies zelf kunnen beslissen of zij hiervoor strooiwagens op pad sturen. Op landelijke snelwegen zal zeker niet gestrooid worden. Dat heeft te maken met de soort asfalt. Op de meeste snelwegen in Nederland ligt het zogenoemde zoab, en daarvoor geldt het probleem van 'plakkend asfalt' niet.

Ook de gemeente Bolsward overweegt overigens om te gaan strooien tegen het 'plakasfalt'.