De naam van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont gaat rond bij de Belgische N-VA. De Vlaamse nationalisten willen hem mogelijk gebruiken als lijstduwer voor de verkiezingen van het Europees Parlement volgend jaar. Een win-winsituatie.

Enkele partijtoppers van de Belgische regeringspartij zouden de separatistische Puigdemont graag op hun lijst willen, meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws donderdag.
Puigdemont heeft warme banden met Vlaamse nationalisten

Dat de banden tussen Puigdemont en de Vlaams-nationalistische N-VA warm zijn, is al een tijd bekend. "Vanaf een eigen lijst in België maakt hij nauwelijks kans om verkozen te geraken. Maar op onze lijst verdient hij gemakkelijk een eigen zetel vanaf een lijstduwersplaats", aldus een bron tegen de krant.

Puigdemont zit sinds afgelopen zaterdag weer in België. De N-VA meent een goede verkiezingsstunt te kunnen uithalen met Puigdemont op de kieslijst.

Er zijn geen juridische barrières voor een eventuele plaatsing van Puigdemont op de verkiezingslijst. Wettelijk gezien mogen Europese burgers in een ander land van de Unie op de lijst staan. Een bijkomend voordeel voor Puigdemont: mocht hij in België worden verkozen, dan geniet hij parlementaire onschendbaarheid.

De Spaanse autoriteiten zitten al sinds de uitslag van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid achter hem aan. Hij wordt onder meer beschuldigd van rebellie. De Spaanse regering ziet het door hem georganiseerde referendum als illegaal. Na de uitslag vluchtte hij naar België, en sindsdien leeft hij in ballingschap.