De hotelpiraten 'Henk en Jolanda', die tientallen horecaondernemers gedupeerd hebben, zijn aangehouden. Het duo heeft zich gemeld bij de politie in Assen.

De twee slapen, eten en drinken al geruime tijd in heel Nederland zonder te betalen. Eerder dit jaar dupeerden ze ondernemers in Scheemda en Oude Pekela.

'Henk en Jolanda' verbleven rond de paasdagen een week in hostel en herberg De Esborg in Scheemda. 'Het waren hele aardige mensen', vertelt eigenaar Henk Lameijer. 'Ze vertelden dat ze hier voor de rust en de ruimte kwamen. Ze hielden namelijk van wandelen en dat kan hier natuurlijk volop.'

Deuk in vertrouwen
Als kleine horecaondernemer moet Lameijer het hebben van gastvrijheid en vertrouwen in zijn gasten. En met name dat vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen.

'En dan vind ik het voor mezelf en het bedrijf nog niet eens zo erg. Maar ze hebben hier in de omgeving ook geld afgetroggeld van een echtpaar dat al diep in de tachtig is, en van een pensioentje moet rondkomen. Dat vind ik veel erger', aldus Lameijer.

Onbetaalde rekening
'Henk en Jolanda' zadelden de horecaondernemer uit Scheemda op met een onbetaalde rekening van ruim zevenhonderd euro. Een Bed en Breakfast in Oude Pekela werd voor iets meer dan honderd euro gedupeerd.

Om vertrouwen te winnen liet het echtpaar een sporttas met inhoud achter. 'Dat was achteraf natuurlijk een truc', vertelt eigenaar Willem Molema. 'Wat er in de tas zat? Een setje ondergoed, toiletartikelen, een paar lege wijnflessen en een dildo.'

Aangifte
De eigenaar van Bed en Breakfast De Wiekeborg deed geen aangifte. Dat deed Henk Lameijer van De Esborg wel.

Deze week plaatste een opgelicht bedrijf uit Tubbergen een foto van het stel op Facebook. Naar aanleiding daarvan besloten de twee om zich vrijwillig te melden bij de politie. Ze zijn aangehouden en zitten nu vast. De politie doet verder onderzoek.