Door een tikfoutje in de populaire adblocker Adblock Plus zien veel Nederlandse websites er vandaag 'kapot' uit: bezoekers stuiten op enkel een witte pagina met daarop wat tekst. De fout is inmiddels door het team van Adblock Plus hersteld.
De tikfout komt door het per ongeluk toevoegen van de letter 'n' in één van de bronbestanden van Adblock Plus. Daardoor kunnen websites met de letter 'n' in het webadres - zeg maar vrijwel alle .nl-websites - hun design niet meer inladen. Belangrijke elementen van het website worden door Adblock Plus geblokkeerd. Zo zag de Volkskrant er vandaag bij Adblock Plus-gebruikers uit:
Het team achter Adblock Plus laat weten dat er een oplossing wordt uitgerold die soortgelijke situaties in de toekomst moet voorkomen. Je kunt zelf actie ondernemen door de zogeheten easylist uit te schakelen in Adblock Plus > Opties > Geavanceerd of daar up te daten door op het update-icoontje te drukken.
Adblock Plus is met meer dan honderd miljoen gebruikers de populairste adblocker. Opvallend genoeg toont de adblocker standaard toch advertenties: zogenaamde 'niet-opdringerige advertenties'. Dat zijn advertenties die het web volgens Adblock Plus niet lelijker maken.
In werkelijkheid betalen techreuzen als Google en Microsoft grof geld aan Adblock Plus dat gebruikers van de browserplugin toch hun advertenties zien.
Screenshot@Emmo: Precies. Dit is juist de reden waarom iedereen de adblocker neemt.
Ik heb hem op sommige sites wel uitgeschakeld omdat deze een fatsoenlijk plekje staan.
Bewegende of sprekende ads zijn uit den boze je kijkt er niet eens naar het enige dat je doet is snel die site sluiten als je het niet zonder adblocks kunt bekijken.
Ze doen het zelf die bedrijven en het is zonde van het geld dat op die manier dus dubbel betaald moet worden, een keer om geplaatst te worden en een tweede keer aan Google.
We zouden een topic moeten maken van de adverteerders die zo asociaal bezig zijn.
Mensen begrijpen helaas vaak niet dat het behoorlijk wat geld kost om websites in de lucht te houden. Denk maar eens aan het volgende:
- Eén of meerdere programmeurs. Die kosten al snel tussen de 3000 en 5000 euro per maand, of flink wat meer voor een volledig project waar ook nog eens service kosten bij komen kijken voor het up-to-date houden.
- Eén of meerdere servers. Die kosten al snel 100 euro of meer per maand.
- Afhuren van een of meerdere domeinen.
Er zijn maar weinig mensen die zulke bedragen graag voor hun rekening nemen zonder er iets voor terug te krijgen. Daarom plaatsen ze advertenties op hun website en zijn advertentie blokkers een doorn in hun oog.
In principe maak je gratis gebruik van een dienst en berooft de eigenaar van die dienst ook nog eens van zijn bron van inkomsten, terwijl hij/zij wel kosten heeft.
Echter vind ik wel dat advertenties niet opdringerig moeten zijn en al helemaal geen gevaar voor de bezoeker moeten vormen (sommige advertenties bevatten adware / spyware / trojans / virussen).
Helaas is de waarheid dat hoe opdringeriger een advertentie is, hoe meer geld het oplevert. En wanneer je de kosten niet langer kan drukken, kun je je genoodzaakt voelen om een deal met de duivel te sluiten.
aan.