Gratis tattoos gezet bij familieleden? Dan 50.000 euro bijstand terugbetalen
Voor 20 amateurtatoeages, gezet over een periode van 3,5 jaar, moet een stel uit Enschede 50.000 euro aan bijstandsgeld terugbetalen. Volgens de wet hadden ze hun hobby namelijk moeten melden bij de gemeente. Bijstandsadvocaten zijn het niet eens met de strenge meldplicht. "Moet ik het ook melden als ik een sjaal voor mijn buurmeisje brei?"
Sinds 2015 moeten bijstandsgerechtigden bij de gemeente alles melden wat van invloed kan zijn op hun uitkering. Doen ze dat niet, dan plegen ze volgens de zogeheten Participatiewet een strafbaar feit. Maar die inlichtingenplicht is zo breed geformuleerd, dat het voor leken volkomen onduidelijk is welke informatie ze moeten verstrekken, zegt advocaat Ronald Hoevers.
Hoevers stond het stel bij dat 50.000 euro aan bijstand moet terugbetalen aan de gemeente Enschede, omdat zij niet hebben gemeld tatoeages te hebben gezet bij vrienden en familie. Ze deden dat als hobby en verdienden er niks mee, stelt het stel. "Die meneer heeft gewoon een beetje geknoeid met inkt", zegt Hoevers.
Maar omdat ze voor het zetten van tatoeages wel geld hadden kúnnen vragen, en ze niet konden bewijzen dat ze dat niet hebben gedaan, moeten ze het volledig ontvangen bijstandsbedrag terugbetalen. "Waardeloos", zegt Hoevers, "maar ik maak soortgelijke zaken mee."
De Vereniging Bijstandsbond bevestigt dat ze dit soort zaken vaker zien door de Participatiewet, waarbij mensen hun bijstand kwijtraken omdat ze iets niet melden bij de gemeente. Omdat ze het niet weten of omdat ze het vergeten. "Op het moment dat je in de bijstand zit en je inlichtingenplicht niet nakomt, pleeg je een strafbaar feit", legt bijstandsadvocaat Mark van Hoof uit. "Maar wanneer je iets moet melden, dat is zo ongelooflijk divers en onduidelijk."
Volgens Hoevers zorgt de breed geformuleerde wet voor onduidelijkheid en uitspraken van rechters die volgens hem alle kanten op waaien. Dat beaamt Van Hoof. Om te zorgen dat je niet in de problemen komt, zou je alles moeten melden bij de gemeente. "Maar als iedereen alles zou melden wat van invloed kan zijn op een uitkering, dan stort het systeem in elkaar", zegt hij. "Moet ik het ook melden als ik twee keer in de week bij mijn broer eet? Of als ik een fiets voor mijn verjaardag krijg?"
Van Hoof en Hoevers kennen genoeg zaken waarbij het onduidelijk is wat bijstandsgerechtigden nou moeten doorgeven. "Als je een sjaaltje breidt voor je buurmeisje, dan is dat niet relevant voor het recht op bijstand", zegt Hoevers. "Maar heb je tien buurmeisjes voor wie je een sjaal maakt, dan is het volgens gemeenten alweer een ander verhaal."
"Een schending van de inlichtingenplicht wordt altijd bestempeld als fraude. Dus ook als je onbewust iets niet meldt bij de gemeente, als het onduidelijk is of je het moet melden, en als je per ongeluk iets vergeet te melden heet het fraude", legt Van Hoof uit.
"Er is een groot onrecht", zegt Hoevers. "Deze mensen uit de tatoeagezaak lopen helemaal vast, die kunnen die 50.000 euro nooit terugbetalen. Zij komen die ellende nooit meer uit. Alleen maar omdat ze hun hobby niet gemeld hebben bij de gemeente. En de overheid pocht maar met cijfers. 'Kijk eens hoeveel geld we terugvorderen van fraudezaken', zeggen ze. Maar dat procederen en terugvorderen kost de belastingbetaler uiteindelijk juist klauwen vol geld."
De gemeente Enschede bevestigt dat de kans klein is dat de 50.000 euro ooit terugkomt. "Het is een terechte constatering dat de bijstand die we terugvorderen, in veel gevallen niet terugkomt", zegt Rob van Straaten, hoofd werk en inkomen van de gemeente. "Maar wij hebben een wet uit te voeren."
"De Participatiewet is een strenge wet", vervolgt Van Straaten. "Die hebben wij niet bedacht, die is in Den Haag bedacht. Wij vinden ook dat het een groot bedrag is dat wordt teruggevorderd." Van Hoof en Hoevers wijzen ook met de beschuldigende vinger naar politiek Den Haag. "Het korten op de uitkering is bedoeld om gedrag te beïnvloeden. Maar wanneer je iemand straft die zonder opzet iets niet heeft gemeld, schiet het z'n doel voorbij."
Gerelateerde artikelen
Tsja deze regels zijn zo krom als maar kan. Ik gaf aantal jaar terug bijles in wiskunde en toen ik een bijstandsuitkering aan vroeg, gaf ik eerlijk aan dat ik bijles gaf, maar dit deed in ruil voor een warme maaltijd.
Ik moest of stoppen met bijles geven of ik werd gekort op mijn uitkering.
@Tarrel: En hop, daar ging je warme maaltijd!
@Tarrel: Een warme maaltijd is inkomen in natura die in mindering dient te worden gebracht op de eventueel te genieten uitkering (pfoei).
Als jij bij de mensen waar je die bijles geeft naar e wc gaat, dan moet je het gebruikte wc-papier al opgeven.
Krom is het niet, maar logisch ook niet.
@Mamsie: Yep...dat was inderdaad het resultaat, want ze hielden mij echt in de gaten. Ik snap opzicht het idee dat het een vorm van inkomen is/was, maar ik zie het meer als een vorm van mierenneukeritus
@Tarrel: Dus eigenlijk zou je als je een uitkering hebt ook niet meer bij je broer mogen eten of zo? Of bij familie een kerstdiner mogen gebruiken? Of moet er echt iets tegenover staan?
@Beesie: Dat mag wel, maar als ze er achter zouden komen dat je dit elke dag doet...dan is het weer een ander verhaal. (ik weet niet wat het maximum is, maar daar is een regel voor). In dat geval komen ze aan dat broer financieel goed genoeg zit om jou bij te kunnen staan.
Zal 't nog mooier maken. Toen het op een gegeven moment bij mij thuis zo slecht ging dat een achterbuurvrouw mij bijna letterlijk 't huis uit trok en bij haar op zolder een plekje gegeven heeft. Werd haar uitkering zover verlaagd, dat er voor mij niets anders op zat om te vertrekken en de hele bende in mn leven alleen erger werd. (ze gingen er van uit dat ik een relatie had met haar....tsja)
Ze zijn erg streng en hebben tal van regels.
dat mag allemaal niet, en als je voor de zekerheid maar binnen blijft dan zal dezelfde uitkeringsinstantie weer vinden dat je niet hard genoeg naar werk zoekt
@Tarrel: In de klauwen van het sociale vangnet ben je dus nog niét jarig....
Het is verpest door een hoop mensen die er misbruik van maakten in de jaren 80/90. Het is nou eenmaal een net met weinig gaatjes en ruimte tegenwoordig.
@Tarrel, dat zal nu dan wel veranderen want dit kabinet vind dat we verdraagzaam moeten zijn en meer om je naaste moet geven.
En mensen in de bijstand kunnen best wat hulp gebruiken, want zo'n vetpot is het niet.
@stora: Klopt en daar zijn ze al mee bezig in bepaalde zin...maar en hier komt de grote maar. Je zult zelf als burger moeten weten waar je recht op hebt en de uitkeringsinstantie zal je dit niet vertellen. Er zijn allerlij potjes voor van alles en nog wat, maar je moet dus zelf onderzoek doen naar wie wat hoe en waar
@Tarrel, of je moet een goed aanspreekpunt hebben bij die club.
Er zijn goede ambtenaren die je de weg wijzen. Maar de meesten doen koud en kil hun bureaucratische werk.
Wat ben ik gezegend dat ik een baan heb....
Het kromme blijft dat ze bij bijstandsfraude er zo boven op zitten maar miljoenen fraude van grote bedrijven en ambtenaren nauwelijks de moeite waard vinden om iets mee te doen. Terwijl het geld van grote fraude zaken veel meer oplevert dan van al die kleintjes. "Wie een brood steelt is een dief, wie een kroon steelt is een koning".
@HHWB: Als je gelukkig bent met wat je doet wel
@merlinswit: Ze weten ook precies bij wie ze er boven op zitten. Alleen staande moeders, mensen die alleen zijn etc. Maar denk je dat ze ook bij een beruchte kamper familie moeilijk doen?
Lafaards zijn 't
Quote
@stora:
dat zal nu dan wel veranderen want dit kabinet vind dat we verdraagzaam moeten zijn en meer om je naaste moet geven.
Mag ik even onbedaarlijk lachen?
Wanneer iemand iets gratis doet wat ook inkomen zou kunnen genereren dan kun je je afvragen of deze persoon wel wil werken. Zoals het artikel al aangeeft, het gaat om de volume waarin iets gedaan wordt. Wanneer je 1 keer iets doet om iets uit te proberen of 20 keer, zit nogal een verschil in. Als hij 20 tattoos heeft gezet, al is het bij familie, dan heeft hij blijkbaar genoeg kunde om er eventueel ook een beroep van te kunnen proberen te maken. Je moet tenslotte laten zien dat je je best doet om weer aan het werk te komen. En onduidelijk is het niet, want het wordt ook gezegd, als je een bijstand krijgt, wat je wel en niet hoeft op te geven.
Dat gezegd hebbende. Mensen in een bijstanduitkering hebben het al niet gemakkelijk om rond te komen en moeten aan erg veel dingen tegelijk denken. Dit kan behoorlijk veel stress geven waardoor bovenstaande vaak vergeten wordt. Om dan maar gelijk in zo'n straf over te gaan is natuurlijk buiten alle proporties en onmenselijk. Een waarschuwing en/of gesprek is dan meer op zijn plaats.
networkdrone: Stel dat ze dit als werk kunnen doen: dan komen er veel kosten bij kijken zoals het opzetten van een shop met alle eisen die de wet daar aan stelt. De eerste jaren draai je dan verlies en geen bank die een lening verstrekt. Het is de vraag of ze bij een ander aan de slag kunnen. In tatoeage shops zitten veel ZZPers. De kans dat ze dit echt voor geld (winstgevend) kunnen doen is miniem. Hetzelfde geldt voor veel hobby dingen als breien. men wil nog net de wol betalen, maar niet de naalden en tijd. De overheid wil aan de ene kant dat mensen betaald werk doen en anderzijds heeft ze veel werkzaamheden "gratis" gemaakt met de participatie wet. Mensen die afval opruimden zijn ontslagen zodat anderen konden participeren, zelfde met ontbijt'vrijwilligers' in zorg organisaties etc. Als je wil dat mensen betaald werk hebben, moet je wel zorgen dat het er is.
Laatste edit 20-09-2018 12:19
networkdrone: Is de kwaliteit van het product goed genoeg om er geld voor te vragen?
Laten we terug gaan naar de truien. Als mijn oma een trui voor me breidt neem ik 'm graag aan, maar ik zou 'm nooit kopen.
Also, om in een tattoostudio aan het werk te komen heb je een portefolio nodig, je moet bewijzen dat je het kan. dus het zou goed kunnen dat hij die 20 gatis tattoos gaf om met de ervaring (en de foto's) aan een baan te kunnen komen.
@damasta: networkdrone:
Ik zit op facebook bij een groep die kleding naait voor kinderen uit tehuizen, gezinnen bij de voedselbank (kinderen die ander niets nieuws zouden krijgen want dat geld is er niet)
een aantal van de naaisters heeft geen baan/krijgt een uitkering.
de stof en (een deel van) de portokosten worden gesponsord.
en die mensen zouden dan ook gekort moeten worden omdat ze hobbymatig bezig zijn? ik bedoel, het ziet er meestal erg netjes uit maar zelf zou ik het niet kopen (ook omdat ik zelf naai, haha)
@MIADIA: dat valt misschien onder andere regels omdat het voor een goed doel is.
Hierbij betwijfel ik uberhoud of je wel tattoo's mag zetten, moet je hier geen vergunning voor hebben?
Maar buiten dat je kan hier wel gewoon geld voor vragen. Dit kan je dan aangeven en dat wordt dan van je uitkering gehaald.
Wel zo eerlijk (ik hoop dat je wel een x bedrag boven je uitkering extra mag verdienen).
Overigens vind ik de boete van 50.000 wel veel te veel en flink overdreven!!
als het niet zo in-triest was dat de overheid zo met kwetsbare mensen omgaat, dan zou men er smakelijk om kunnen lachen, die slappe, kromme en niet functionerende regels
Domme kleinburgelijke regeltjesneukende ambtenaren
@botte bijl: Barmy: die domme regeltjes worden uitgevonden door onze eigen gekozen politici. De ambtenaren hebben ze alleen maar uit te voeren.
Als je (terecht) kankert op de regeltjes, dan moet je bij de politiek zijn.
Even ter extra info. Ik zeg absoluut niet dat ik het er mee eens ben wat hier gebeurd. Maar aan de andere kant is het moeilijk voor een overheid om te zien wanneer iemand welwillend of niet is.
Daarnaast zoals
@Emmo: zegt. Deze regeltjes zijn bedacht door mensen die "democratisch" zijn gekozen. Dat wil zeggen dat een grote groep Nederlanders dit blijkbaar een goede regeling vind. En als ik de fora's erop nalees, dan is dat helaas ook zo. Uitkeringsgerechtigden worden helaas nog als uitschot gezien van de maatschappij en dan krijg je dit als taferelen.
networkdrone, Die mensen die dat bedacht hebben zijn werkende mensen.
Maar er hoeft maar weinig te gebeuren en je zit zelf in een uitkering en daarna in d ebijstand.
Hoeveel bedrijven zijn er wel niet failliet gegaan en echt vele mensen kwamen op straat te staan.
Als je danin een streek woont waar meer bedrijven failliet zijn gegaan en je bent bv al ouder dan blijf je na vele jaren werkzaam te zijn geweest ineens in de shit.
Buiten jouw schuld.
Ander voorbeeld, mensen gaan scheiden en je zou ineens maar een alleenstaande ouder zijn met een paar kinderen en je ex betaalt geen allimentatie.
De ellende is gelijk groot.
Het probleem met de politiek is dat ze gelijk uitgaan van dat mensen niet willen werken en lui zijn.
Maar ze doen geen ene flikker om die mensen goed te begeleiden.
Natuurlijk zijn er profiteurs maar dat is een minderheid.De meesten zouden het liefst aan de slag gaan.
En vind je dan voor bv 16 of 24 uur werk per week dan gaat dat van je uitkering af. Je mag niets extra.
En als dat even voortduurt dan raak je ook je huur en andere voorzieningen kwijt waar je je hoofd mee boven water houdt.
Ander voorbeeld: je zal maar ineens ziek worden. Dan raak je uiteindelijk ook je baan kwijt.
En je wordt opgezadeld met extra kosten.
Geloof me , de ellende is compleet.
Wees blij dat je een baan heb.
Want dan lever je minder inspanning dan iemand die een uitkering heeft.
Dat is elke dag bedenken hoe je de maand doorkomt.
Wat weer stress geeft .
Wat weer gezndheids problemen geeft zoals continue stress en wachten op de volgende deurwaarder.
Ik vind het knap dat die mensen alsnog meer draaien in de maatschappij.
Wees blij dat je een baan heet, dat ismisschien soms niet altijd leuk,
maar buiten je schuld in de shit te worden gedouwd en je staande houden, die mensen verdienen een lintje.
Heb jij op de verjaardag van je kind een kado kunnen kopen voor je kind?
Ht is frusterend als je geen geld voor je kind.
dit moest ik even kwijt.
@stora: Ik weet niet of je me geloofd of niet, maar ik voel met je mee. Ik heb zelf ook een jaar in een uitkering gezeten, wegens niet nader te benoemen redenen, en dat was inderdaad moeilijk, ook voor de omgeving, want een stempel heb je zo gekregen.
Heb ook een verhaal gelezen
over iemand die in het ziekenhuis lag
en zijn uitkering niet gestopt had
En moet ook alles terug betalen
stopt de huur dan als je in het ziekenhuis ligt?
Het meest wrange daarvan is hoe moet iemand zijn uitkering stoppen als diegene 5 maanden in coma lag
want dat was het in zijn geval
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: