De Amerikaanse Alan Naiman (63) stond bekend om zijn zuinigheid: hij lapte zijn schoenen op met ducttape en kocht zelden nieuwe kleding voor zichzelf. Wat niemand echter wist, is dat de man ondertussen een gigantisch fortuin bij elkaar had gespaard.

Na zijn dood schonk hij een bedrag van maar liefst 11 miljoen dollar aan organisaties die zich inzetten voor kwetsbare kinderen.

Zijn familie, vrienden en begunstigden stonden perplex. De altijd zo zuinige Alan bleek stiekem een miljonair te zijn. Eén van de organisaties aan wie Alan zijn erfenis schonk, was het Pediatric Interim Care Centre: een instelling die baby’s opvangt van drugsverslaafde moeders. De organisatie kreeg maar liefst 2,5 miljoen dollar, de grootste donatie ooit voor het centrum. “Dit hadden we nooit durven dromen’’, reageerde de directrice. “Ik wou dat ik hem ontmoet had.”

Nabestaanden van Alan verklaarden dat hij altijd erg zuinig leefde. Zo lapte hij zijn schoenen op met ducttape en ging hij altijd op zoek naar koopjes in supermarkten. Zijn vrienden wisten wel dat hij erg begaan was met het lot van kinderen, maar hadden geen idee van zijn erfenis.

De organisatie Treehouse, een instelling die zich inzet voor pleegkinderen, kreeg maar liefst 900.000 dollar. “Het is een ongelofelijk cadeau. Wat mooi om getuige te kunnen zijn van deze pure vorm van liefdadigheid’’, aldus een woordvoerder.
Foto