Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulnesstraining. Volgens de trainer is dat nodig om de hoofdjes van de kinderen leeg te maken.

Bij mindfulness denk je al snel aan hippe bakfietsmoeders (of vaders) en studenten, maar kinderen van vijf jaar oud lijken niet direct een doelgroep. Toch gebeurt het wel degelijk: mindfulnesstraining aan basisschoolleerlingen. Al sinds 2009 is er elke week een kwartiertje 'kikkertraining'. In de training moeten de kinderen op zoek gaan naar een 'veilige plek in hun hoofd'.

Waar ze dan heen gaan? 'Naar Spanje', zegt er een. Een ander kind gebruikt meer fantasie: 'Ik ging naar mijn eigen wereld van bloemen, waar allemaal dieren zijn'.

Is dit nu al nodig?
Trainer Marijke Paulusma denkt dat het nodig is om op zo'n jonge leeftijd al bezig te zijn met mindfulness. 'We merken dat jonge kinderen heel druk zijn in hun hoofd.' De kinderen beamen dit: 'Heel vaak. Dan denk ik aan de kikkertraining en daar wordt ik een beetje rustig van.'

Susan Bögels, hoogleraar Psychologie aan de UvA, deed onderzoek op verschillende basisscholen in Amsterdam. 'We merkten dat kinderen, in vergelijking met kinderen die geen training kregen, minder gespannen zijn en minder gedragsproblemen hebben', legt ze uit. 'Er is minder agressie in de klas en leraren gaven aan dat het klassenklimaat verbeterden.'