WIJCHEN– De officier van justitie had vandaag geen medelijden met een 48-jarige verdachte die klaagde dat een bewoner hem bij een inbraak aan de Celsiusstraat in Wijchen buiten westen had geslagen. Hij eiste anderhalf jaar cel tegen hem voor deze en nog een inbraak in Nijmegen.

De dochter van de bewoner kwam die 14 de februari thuis en zag dat de deur naar de achtertuin openstond. Ze belde haar vader. Hij kwam meteen, zag de inbreker en blokkeerde hem de weg.

De inbreker sprong met zijn knie vooruit op hem af, aldus de bewoner bij de politie, en gaf hem een vuistslag in zijn nek. Daarop gaf hij een klap terug. Zijn dochter ondersteunt het relaas van haar vader.

Hersenschudding, gebroken rib en kapot oor
Maar volgens de verdachte is het helemaal niet zo gegaan. Hij heeft een hersenschudding opgelopen, een gebroken rib, gekneusde ribben en zijn oor was kapot, vertelde hij. ,,En dan verklaart meneer dat hij me maar één klap heeft gegeven.” Hoe het wel is gegaan, kan hij zich niet herinneren.

,,Ik ben gelijk knock-out geslagen.” Hij weet ook niet of hij heeft ingebroken. De politie vond horloges in zijn zakken, die van de bewoner waren.

Tijdens verlof op inbrekerspad
De verdachte, die vastzit en geen woonadres heeft, kwam al vele malen eerder met politie en justitie in aanraking. Hij heeft eerder een isd-maatregel gehad. Dat betekent dat hij voor twee jaar naar een inrichting voor stelselmatige daders ging, met de mogelijkheid een behandeling te ondergaan.

Hij onderging ook daadwerkelijk een behandeling, maar nog tijdens zijn verlof ging hij op inbrekerspad in Nijmegen, zo luidt de verdenking.

De reclassering ziet geen mogelijkheden voor nog verdere begeleiding. Reden voor de officier van justitie om kaal te willen afstraffen. De raadsvrouw ziet geen bewijs dat haar cliënt geweld heeft gebruikt. De bewoner daarentegen heeft in haar ogen zoveel geweld gebruikt dat het moet leiden tot strafvermindering. ,,Mijn cliënt is in mekaar gerost”, zei ze.

De dochter van de bewoner zou ook hebben verklaard dat haar vader aan het doordraaien was en de politie trof de inbreker buiten bewustzijn aan. De officier vond dat de bewoner ‘terecht enig geweld’ gebruikte nadat hij door de inbreker was aangevallen.